IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ обмисля широкообхватни покупки на активи

Банката се ангажира да използва както конвенционални, така и неконвенционални инструменти за справяне с ниската инфлация

12:59 | 24.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: ЕЦБ обмисля широкообхватни покупки на активи

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обмисли широкообхватни покупки на активи, ако перспективите за бъдещ растеж на потребителските цени отслабнат твърде много. Това заяви по време на конференция в холандската столица Амстердам президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от WSJ.

24-членният Изпълнителен съвет на ЕЦБ "се ангажира единодушно да се използват както конвенционални, така и неконвенционални инструменти за ефективно справяне с рисковете от твърде продължителния период на ниска инфлация", посочи лидерът на европейската институция.

Коментарът му до голяма степен бе в унисон с последното му месечно изявление, проведено на 3 април.

Годишният темп на инфлацията в еврозоната остана на ниво от 0,5% през март, което бе далеч под целта на ЕЦБ от малко под 2 на сто. Това предизвика намеци от някои независими икономисти, както и от Международния валутен фонд, че ЕЦБ трябва да реализира допълнителни мерки за стимулиране, като например намаления на лихвите, целеви заеми от банки и мащабни покупки на активи на капиталовите пазари – т.нар. количествени улеснения.

И все пак ЕЦБ отново запази текущия курс по време на последното си заседание отпреди три седмици. Според централните банкери инфлацията може би е била изкуствено потисната в последните месеци вследствие на временни фактори.

По думите на водещия европейски централен банкер, ако ЕЦБ се опасява прекалено много от ситуацията на пазарите на облигации и високия обменен курс на еврото, тя би могла да реагира с използване на конвенционални средства. "Ако лихвената политика на институцията не можe да се трансформира в икономиката чрез кредитиране от търговските банки, ЕЦБ може да отговори с целеви дългосрочни заеми или покупки на обезпечени с активи ценни книжа", допълни президентът на базираната във Франкфурт банка.

Както и в началото на месеца, Марио Драги посочи още, че "влошаването на средносрочните прогнози за инфлацията би наложило по-широка основа за реализиране на програма за закупуване на активи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
При повече икономическия растеж страда сериозно--------------В реална продукция (стоки и услуги) или в парично изражение страда растежа? Защо мислиш, че икономическите агенти ще свият активността си при инфлация от 3% (примерно), спрямо такава в рамките на 2%? Не е ли по-логично, че няма да отлагат потребление, ако утре парите им ще загубят, част от покупателната си способност? Това не е ли също така фактор, който да тласка предприемаческите нагласи към експанзия (растящите цени на крайния продукт и склонност към потребление у хората)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
eldred
преди 10 години
При 2% се надяват, че ще могат да крадат от теб чрез инфлационния данък дълъг период от време без да срутят икономиката. При повече икономическия растеж страда сериозно, при по-малко не прибират достатъчно от хората и се чувстват нещастни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Е па, как изчислиха, че 2% инфлация е добре? - 0,5% е лошо, 2,5% също. но 2% е супер???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още