IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиан Ноайе: Кризата в Европа приключи, но ЕЦБ е готова да действа

Уверени сме, че можем да се върнем към по-добрия път на растеж и ценовата стабилност, посочи гуверньорът на Френската централна банка

09:57 | 15.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристиан Ноайе: Кризата в Европа приключи, но ЕЦБ е готова да действа

По-голямата част от европейската финансова криза приключи, посочи пред CNBC гуверньорът на Френската централна банка и член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристиан Ноайе. По думите му обаче европейската банка е "готова да действа", ако силното евро налага подобен ход.

През уикенда президентът на институцията Марио Драги заяви, че е готов да облекчи допълнително паричната политика, ако единната европейска валута продължи да поддържа високо равнище спрямо останалите водещи в света парични средства. Основните опасения са свързани с европейския експорт, който губи конкурентоспособността си с оглед на скъпата валута.

По време на интервю в понеделник Ноайе заяви, че базираната във Франкфурт банка може също така да прибегне до изкупуването на държавни дългови инструменти в допълнение към широко обсъжданата планирана програма за количествени улеснения по модела на Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка.

"Все още има неща, които трябва да се завършат и поправят, но виждаме, че икономиката се завръща към растеж", отбеляза френският банкер.

"Разширението все още е неравномерно, но малко по-малко ще се подобри. Имаме голяма увереност, че можем да се върнем към по-добрия път на растеж и ценовата стабилност", допълни още гуверньорът на Френската централна банка.

Кристиан Ноайе посочи още, че европейските централни банкери ще продължат да правят дълбок анализ на месечните икономически данни преди да решат да действат. "Тъй като еврото поскъпва, то създава необходимост от въвеждане на по-нерестриктивна монетарна политика", допълни той.

В събота Марио Драги се противопостави отново на опасенията, че Европа се е насочила към спираща икономическото развитие дефлация.

"Нашите прогнози показват, че инфлационните нива няма да продължават да спадат и постепенно ще се покачат в посока 2 на сто до края на 2016 г.", заяви президентът на ЕЦБ.

Въпреки противоположните очаквания единната валута успя да постигне ръст спрямо долара след коментарите на Драги от уикенда. Паричното средство отслабна обаче спрямо йената и паунда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още