IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Предпочитам пазарните мерки пред количествените улеснения

В някои важни за Европа страни има видими признаци на възстановяване, посочи членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

10:36 | 12.04.14 г. 2
Новотни: Предпочитам пазарните мерки пред количествените улеснения

Не бих казал, че като цяло сега не е време за количествени улеснения. Аз обаче съм по-предпазлив и предпочитам, ако вземем мерки, те да са най-близо до пазара. Такова становище изрази пред CNBC членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни.

Банкерът, който е и гуверньор на Австрийската централна банка, посочи също, че при неотложна необходимост от разширяване на обхвата от действия на ЕЦБ, той би подкрепил "нещо като обезпечени с активи ценни книжа".

По-рано тази седмица Новотни бе цитиран от австрийски медии, като по думите му за момента няма нужда ЕЦБ да противодейства на ниската инфлация. По този начин надеждите на мнозина, които залагаха на разширяване на стимулите в еврозоната, бяха попарени за пореден път.

В последните месеци е налице словесна война между ЕЦБ и Международния валутен фонд (МВФ) по отношение на бъдещото развитие на европейската парична политика. Макар че съществуват известни признаци на възстановяване в еврозоната, през миналата седмица ръководителят на МВФ Кристин Лагард отново призова за допълнително смекчаване на монетарната политика от страна на европейските централни банкери.

Същевременно президентът на ЕЦБ Марио Драги отвърна на позицията на международната организация и защити решението на банката да запази паричната си политика и лихвените си проценти непроменени.

Новотни посочи още, че не вижда "перспектива за дефлация", но че властите все пак трябва да бъдат предпазливи.

"Мисля, че има смисъл наистина да се изчака малко и да се види как ще се развият нещата. Може и да има някаква възможност темповете на инфлация в Европа да се увеличат", посочи той.

"Виждаме, че икономическото възстановяване може да бъде по-силно от очакваното. Виждаме, че в някои важни за Европа страни, като Германия, бихме могли да отчетем възходяща ревизия на перспективата за растеж до около 2%... Виждаме също, че увеличението на заплатите в Германия и Австрия ще бъде около 3,5%. Така че това са някои елементи, които могат да увеличават инфлацията", посочи още гуверньорът на Австpийската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 10 години
В бързината се получават и грешки :) Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
amatior_1
преди 10 години
много се извинявам, но някои неща на са ми много ясни, като например Новотни на коя банка е гуверньор?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още