IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: ЕЦБ ще трябва да се примири със силното евро

Не виждам инструменти за действие срещу този процес, а и проблемът не е достигнал измерения, налагащи ответни действия, твърди членът на УС на ЕЦБ

13:01 | 30.10.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Новотни: ЕЦБ ще трябва да се примири със силното евро

Няма причина Европейската централна банка да се намеси и да отслаби обменния курс на еврото, което се оказва в тежест на някои икономики в еврозоната, заяви членът на управителния съвет на финансовата институция и управител на Австрийската централна банка Евалд Новотни пред агенция MNI, подразделение на Deutsche Boerse Group, цитирана от Ройтерс.

По-силното евро, което е поскъпнало с над 8% спрямо щатския долар от началото на юли досега, усложнява политиката на ЕЦБ и членовете на управителния съвет спорят какви да бъдат техните действия в създалата се ситуация.

„Разбира се, ние не приветстваме поскъпването и съм наясно, че засилването на еврото има особено негативно въздействие върху по-слабите икономики и поради това може да увеличи икономическото разделение“, каза Новотни. „Но аз не виждам никакви инструменти, които бихме могли да използваме срещу този процес, и не смятам, че проблемът е достигнал измерения, налагащи ответни действия. Така че ще трябва да живеем с него“, добави той.

Вчера общата европейска валута приключи близо до върховете за сесията, а през миналата седмица достигна най-високото си ниво от ноември 2011 г. Поскъпването ѝ се определя в най-голяма степен от слабостта на долара, тъй като пазарите вече очакват Федералният резерв на САЩ да отложи свиването на програмата си за монетарни стимули за 2014 г.

„Трябва да кажа, че до момента все още сме на нива на обменния курс долар-евро, достигани и по-рано, така че това не е нещо извънредно и не виждам причина за незабавни действия“, отбеляза управителят на австрийската централна банка.

По думите му инфлацията в еврозоната, която през септември се забави до 1,1% на годишна база, оставяйки доста под целта на ЕЦБ от малко под 2%, представлява „притеснение“. Той добави, че инфлационните очаквания са ниски и че възстановяването „се засилва“.

Основната лихва на ЕЦБ от 0,5% е „приемлива за всички европейски държави“, твърди Новотни. Той подчерта, че възможностите пред монетарната политика са силно ограничени, особено по отношение на лихвения процент, но има пространство за маневриране по отношение на ликвидните резерви.

„Не мисля, че отрицателната лихва по депозитите е реалистична перспектива, но не виждам подобна перспектива и в понижаването на основната лихва“, каза членът на УС на ЕЦБ. „Може обаче да бъдат обсъдени ликвидните резерви. Там виждам пространство за маневриране. Но не и при лихвения процент“, изтъкна той.

Налице е „значителен консенсус“ в управителния съвет, че рязкото прекратяване на дългосрочната операция за рефинансиране на банките от еврозоната, осигурила им заеми при ниски лихви, трябва да бъде избегнато, но че все още се обсъжда какъв да бъде подходът, отбеляза Новотни. ЕЦБ наля в банковата система общо над 1 трлн. евро в края на 2011 и началото на 2012 г., като има опасения, че при изтичането на 3-годишния срок на заемите може да се стигне до сътресения на финансовите пазари.

Според Новотни има „други налични инструменти за осигуряване на ликвидност“ освен провеждането на още един кръг на дългосрочно рефинансиране. „Има смисъл от използването на някои средносрочни инструменти, както и да бъдат подадени подходящи сигнали към пазарите“, обясни той.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
bullpart
преди 10 години
току виж отворили печатницата като сащ и япония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
ЕЦБ трябва да се закрие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Светът е в състояние на ожесточена валутна война, икономиките на по-слабичките европейски страни (членки на ЕЗ) са завързани към воденичния камък , наречен ойро и пътуват към дъното ... на мене нещата ми изглеждат такива, че по-чувствителни мерки ще се предприемат, когато и германската икономика започне да усеща натиск от инфлираната валута на преките си конкуренти. Иска ни се или не, всички сме поканени да вземем участие в грандиозна благотворителна кампания под надслов: ДА ПОМОГНЕМ НА АМЕРИКА ДА СИ ИЗПЛАТИ ДЪЛГОВЕТЕ и по всичко личи, че няма как да откажем ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 10 години
Хвала на такива новини . Рецесията ще е безкрайна за европейската периферия . Евалааа фрау Меркел !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
lyusien
преди 10 години
Вероятно курса евро -долар ще стане притеснителен за Е Ц Б когато стане 1 евро = 2 долара Тогава целия износ на всички страни от Е С ще се е сринал и ще се разчита само на европейския пазар Познаите какво ще стане с ръстта на Б В П на по-вече от страните от ЕС Цяла Европа ще бъде залята от американски стоки -от втечнен газ до автомобили И не е вярно че няма какво да се направи Могат да свалят веднага основната лихва Сега с 25 базисни точки и още веднъж със 20 базисни точки Могат да започнат издаване на еврооблигации Могат да свалят лихвите по депозитите на банките Могат да се намесят на валутния пазар като продават масирано евро и купуват долари Инфлацията е ниска и Евросъюзи се движи към дефлация Какво още чакат от Е Ц Б Продължават да са бледо копие на Ф Р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още