IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция иска от ЕЦБ отслабване на еврото

Ако то е с 10% по-евтино бихме създали 120 хил. работни места, а ако падне с 20% - 300 хил., смята министърът на индустрията Арно Монтбур

10:45 | 22.10.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският министър на индустрията Арно Монтбур критикува валутната политика на ЕС.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският министър на индустрията Арно Монтбур критикува валутната политика на ЕС. Снимка: Ройтерс

Валутният курс на еврото спрямо долара е прекалено висок и Франция настоява Европейската централна банка (ЕЦБ) да го коригира. Това каза френският министър на индустрията Арно Монтбур в интервю за френския всекидневник Le Parisien във вторник, цитирано от MarketWatch.

„Европейските ни партньори трябва да си дадат сметка, че придържането към рецесията не може да продължи. Еврото е прекалено силно, но ако беше с 10% по-ниско спрямо долара, националното ни богатство би се увеличило с 1,2%, биха се открили 120 хил. нови работни места, а финансовият дефицит би спаднал с 12 млрд. евро. Ако еврото падне с 20%, бихме могли да създадем 300 хил. работни места, а дефицитът би намялял с една трета.“

„Франция призовава ЕЦБ да направи това, което правят останалите правителства – да коригира валутните курсове съгласно целите си. Еврото е прекалено скъпо и силно, а донякъде и прекалено немско. То трябва да бъде малко по-италианско, френско и въобще по-европейско“, каза още Монтбур и добави, че френското правителство изразява „раздразнението и нетърпението си“ към европейските институции в Брюксел.

По местните въпроси Монтбур каза, че френската автомобилна компания PSA Peugeot Citroen „изпитва сериозни затруднения“, но отбеляза, че има възможност за възстановяване, позовавайки се на опита на американсия автомобилостроител General Motors, който продължава да наема персонал, след като обяви банкрут преди няколко години. После министърът потвърди, че производителят на гуми Titan Tire Corp., който е част от американската Titan International Inc, e отправил оферта за закупуването на завод в северна Франция, който Goodyear Tire&Rubber Co е обявила за продан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Свободен избор имаш само до ниво, до което от резултата на избора нищо не зависи, по отношение на целта и плана или сигурноста на манипулативността е достатъчна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
ама аз само казвам че всички не повечето са уговорени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Мн. добре знаеш, че по принцип си прав, ние тука от страст към "спорта" си коментираме "играта". Ако си запалянко - гледаш мачове, нищо че си наясно, че повечето са уговорени заради черното тото. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Не се увличайте по цирка -> цирка е за маймуните, да се забавляват "субективно" докато "обективно" ги опрявят...На никой нищо не може да му се наложи като следствие от собствения му избор, защото такъв няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ако Меркел не успее да "купи" франсетата, ще й се наложи да избира: ЕЗ или силната валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Да си дойдем на думата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още