IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги иска единен механизъм за спасяване на банки до 2015 г.

Отговорността след приключването на стрес тестовете не е на ЕЦБ, а на единния механизъм за преобразуване на проблемните банки, смята шефът й

18:10 | 23.10.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Драги иска единен механизъм за спасяване на банки до 2015 г.

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги настоява единният механизъм за справянето със затруднени банки да заработи до 2015 г.

„Единният механизъм за затруднените банки е ключова част от банковия съюз на еврозоната и Европейската централна банка настоява той да заработи до 2015 г.“, коментира Драги пред Ройтерс.

ЕЦБ се опасява заради липсата на равновесие в бъдещия европейски банков съюз, тъй като централната банка ще поеме надзора над финансовите институции в еврозоната, но без да разполага с механизъм за спасяване или закриване на проблемни банки.

Политиците не могат да се споразумеят каква част от разходите за справянето с проблемните банки трябва да се поеме от данъкоплатците. В застой са и плановете за третия етап на банковия съюз – общата схема за гарантиране на депозитите.

Днес ЕЦБ обяви, че започва от следващия месец да провежда дългоочакваните стрес тестове на 130 ключови банки от еврозоната, като ще поиска да отделят 8% от капитала им като буфер срещу евентуални загуби заради проблемни активи.

„ЕЦБ иска да поеме пълната отговорност за оценката, но не и за това, което трябва да се направи след приключването й. Това е задача на единния механизъм за преобразуване на проблемните банки. Двете неща трябва да се различават“, коментира Драги пред информационната агенция.

Още на 30 юли Драги посочва в писмо до Европейската комисия, че на жизнеспособните банки, които имат нужда от държавна помощ за повишаване на капитала, трябва да им бъде позволено да получават помощ без да причиняват загуби на облигационерите. Въпреки това обаче европейските власти приеха да прехвърлят тежестта по спасяването на банките на кредиторите и акционерите.

Драги посочва още, че грешките, които банките са допуснали, и щетите, които тези грешки са нанесли върху еврото, не трябва никога повече да бъдат повтаряни. Той подчертава, че новите стрес тестове са „само началото“ на процес, който ще гарантира, че дейността на финансовите институции няма да застраши отново публичните финанси.

Драги каза още, че възстановяването на доверието в „здравето“ на европейската финансова система е ключово за „крехкото“ възстановяване на икономиката на Европа.

Коментар на Каролин Конан от Bloomberg вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
За (-)Новия данък, ще се казва "данък риск"! Ще се плаща не на държавата, а на издателите директно:"Политиците не могат да се споразумеят каква част от разходите за справянето с проблемните банки трябва да се поеме от данъкоплатците." - ЦЯЛАТА !! - на изплащане със заем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Настояването е спешно поради наложителната причина да се прибират голяма част от бъдещите постъпления на данъкоплатците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още