IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли ЕЦБ да направи още нещо за инфлацията?

Централната банка на еврозоната може да намали лихвите или да влее още ликвидност в банките

13:00 | 17.10.13 г. 1
Може ли ЕЦБ да направи още нещо за инфлацията?

Когато Европейската централна банка (ЕЦБ) през миналата година обеща да направи всичко възможно, за да спаси еврото, като изкупува неограничено количество държавни облигации, германските медии изръмжаха. Един от най-популярните вестници – Bild, писа, че е вероятно да се стигне до силен ръст на инфлацията.

Година по-късно обаче инфлацията в еврозоната си остава куче, което така и не започва да лае. Проблемът е точно обратният – твърде ниска инфлация, пише FT.

Инфлацията падна до 1,1% през септмеври – почти наполовина от целта на ЕЦБ (2%). Дори в Германия инфлацията е под тази цел – 1,5 на сто.

Очакванията са през следващите месеци инфлацията да се понижи допълнително заради свиването на доходите и реформите на трудовия пазар. Централната банка обаче изглежда спокойна.

На последната му пресконференция председателят на ЕЦБ Марио Драги парира опасенията за спад на инфлацията и коментира, че “рисковете в средносрочен план са балансирани”. Централната банка обаче може да направи повече, например да влее ликвидност в банковата система чрез нова дългосрочна операция за евтини тригодишни заеми или да понижи още лихвите.

Едва ли обаче този подход ще спечели одобрението на мнозинството от управителния съвет в скоро време.

Бездействието има своята висока цена, тъй като безработицата остава на рекордно високи равнища. Още повече, че е лесно да се схванат мотивите на централната банка – потиснатият ръст на цените в известна степен компенсира свиването на доходите.

Рисковете, които обаче цитира Драги - по-високи цени на суровините и ръст на косвените данъци, не изглеждат сериозна заплаха за ценовата стабилност. Точно държавите в еврозоната с най-ниска инфлация имат отчаяна нужда от тласък на търсенето. Те са и изложени на основния проблем, свързан с дефлацията – ръст на разходите за дългово финансиране.

Нито намаляването на лихвите обаче, както и вливането на допълнителна ликвидност, няма да е панацея. Докато съществуват съмненията за стабилността на банките в Европа, дефлацията ще остане основна заплаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още