IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Количествените улеснения в еврозоната все още остават теоретична концепция

ЕЦБ продължава да обмисля използването на конвенционални инструменти за стимулиране на инфлацията, посочи Ив Мерш

16:31 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Количествените улеснения в еврозоната все още остават теоретична концепция

Идеята за количествени улеснения в еврозоната все още остава теоретична концепция, което предполага, че централната банка ще обмисли използването и на конвенционални инструменти, за да се пребори с перспективите за изпадане в дефлация. Такова становище изрази членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш, цитиран от WBP Online.

"Рисковете от инфлацията и дефлацията в еврозоната са малко или много изравнени, което означава, че ние не виждаме непосредствена опасност от изпадане в дефлация. Въпреки това ние сме готови да се подготвим за такава ситуация", посочи люксембургският гражданин Мерш по време на събитие, организирано от Clearstream.

"Ето защо количествените улеснения и други неконвенционални политически инструменти на този етап са теоретични. Има дълъг път от теорията към практиката от гледна точка на изпълнението", каза още той.

Коментарът на Ив Мерш дойде в особено разгорещен за Стария континент момент. По-рано самият президент на ЕЦБ Марио Драги се присъедини към "единодушното решение" на Изпълнителния съвет на банката, което отвори вратата към възможността за реализиране на количествени улеснения в еврозоната. Покупките на активи са един от най-обсъжданите сценарии за стабилизиране на валутния блок.

В края на миналата седмица вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио посочи, че "опасенията се увеличават, защото вече доста месеци инфлацията е под 1%, а това определено е проблем".

В четвъртък финансовата институция реши да запази основната лихва на ниво от 0,25%. Това се случи на фона на призивите на Международния валутен фонд за справяне с бързо спадащата инфлация и задържане на икономическото възстановяване.

Според Констанцио данните не размиват прогнозата на ЕЦБ за инфлация в размер на 1% през 2014 г. Той обаче увери, че банкерите следят внимателно ситуацията.

Витор Констанцио потвърди, че банкерите са обсъждали стартирането на евентуална програма за количествени улеснения, но не разкри подробности. Същевременно немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung посочи, че ЕЦБ може би проучва ефектите от евентуалните покупки на активи.

Още за ЕЦБ вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още