IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да купува американски ДЦК

Така еврото ще се обезцени, което ще възстанови експортния сектор на периферните страни от еврозоната, смята проф. Джефри Франкел

15:11 | 02.04.14 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ трябва да купува американски ДЦК

Eврозоната се нуждае от по-нататъшно облекчаване на паричната политика, защото при сегашната ниска инфлация и високата безработица периферните страни от региона ще изпитат болезнена дефлация. ЕЦБ обаче е изправена пред предизвикателства, пред които други централни банки не са изправени, пише професорът по икономика от Харвардския университет Джефри Франкел за сайта voxeu.org.

Статията на професора предлага начин за преодоляване на някои от тези препятствия. Тя твърди, че ЕЦБ трябва да купува американски ДЦК, понижавайки стойността на еврото. Това би било най-добрият начин да се възстанови експортния сектор на периферните страни от еврозоната.

ЕЦБ трябва да продължи с облекчаването на паричната политика, смята Франкел. Инфлацията от 0,8% годишно в еврозоната е под целта на банката за "близо до 2%", а безработицата в повечето страни все още е висока . При сегашните условия е трудно за периферните страни да намалят достатъчно разходите си до международно конкурентни нива. Ако инфлацията е под 1% в еврозоната като цяло, периферните страни ще трябва да понесат болезнена дефлация.

Въпросът е как ЕЦБ може да облекчи паричната политика, след като краткосрочните лихвени проценти вече са близки до нулата. Повечето от коментарите в Европа са около предложенията ЕЦБ да предприеме количествени улеснения (QE - Quantitative Easing), следвайки пътя на Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка, разширявайки паричното предлагане чрез закупуване на държавни облигации на страните-членки. Това би било осъществяване на идеята на Марио Драги за директни монетарни транзакции (OMT - Outright Monetary Transactions), обявена през август 2012 г., до която обаче така и не се стигна.

QE биха представлявали проблем за ЕЦБ, пред какъвто Фед и други централни банки не са изправени. Еврозоната все още няма общи европейски облигации (а и времето за издаването им още не е дошло), които централната банка може да купува. Това би означавало, че ЕЦБ ще трябва да купува облигации на страните-членки, което от своя страна означава заемането на позиции по отношение кредитоспособността на техните финанси. Германците са склонни да смятат, че покупката от ЕЦБ на облигации, издадени от Гърция и други периферни страни, представлява финансиране на разточителните им правителства и нарушава законите, по които е създадена Европейската централна банка.

Германският Конституционен съд смята, че OMT ще превишат мандата на ЕЦБ, макар през миналия месец немският съд да прехвърли горещия картоф на Съда на Европейските общности. Правното препятствие е не само неудобствот, но и носи истински икономически проблем с моралния риск, който спасителните мерки на ЕЦБ поставят пред фискалните политики на страните-членки в дългосрочен план. Всъщност моралният риск бе сред основните причини за гръцката криза.

За щастие лихвените проценти по дълга на Гърция и други периферни страни се свиха много през последните две години. Откакто пое кормилото на ЕЦБ Марио Драги блестящо се справи с тънката линия, изискваща „да се направи всичко необходимо", за да се запази целостта на Еврозоната (в края на краищата не би имало особен смисъл от запазването на основните принципи на еврозонат , ако в резултат тя се бе разпаднала). В момента не е необходимо да се подкрепят периферните облигации, особено ако това граничи с противоконституционност.

Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Нима? И по какво съдиш, ако не е тайна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 9
lordrad
преди 10 години
Инвестор се отличава като русофилски сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 0
Pitashtia
преди 10 години
Няма монетарни лостове и фокуси, които могат да подменят липсата на истинска политика и да компенсират негативните тенденции в световната икономика. Професора е *** като повечето икономисти ,защото симптоматичното лечение и вливането на физиологичен разтвор не лекуват трайно. Освен това същият номер с понижаване стойността на собствените пари го могат и конкурентите и подобно състезание не е от вчера. Обезценяването на парите реално намалява доходите на наемния труд и бизнеса ,който не работи за износ, а това свива потреблението и понеже това е устойчива световна тенденция доходите да изостават от производителността на труда и делът им в световния БВП да намалява, дефлацията е винаги някъде наблизо, а опитите да се пребори с наливане на пари не дава добри резултати, докато дълговете растат ли растат. Изобщо тъпият професор разсъждава на парче, а проблемът е глобален и системен и изисква политическа воля и цялостно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Твоите пари ще се обезценят, след като хората ти видят акъла. Работата е там че, ако купуваш глупости /тоест, пасиви - кога Америка си е връщала дълговете?/ разбиращите от икономика виждат, как не умееш да си управляваш активите, тоест, ставаш по-рисков. Оттам - от опасението, че, колкото и да имаш, след такава глупост, явно, можеш всичко да опропастиш - се губи вяра в здравия ти разсъдък, левчетата ти поевтиняват и...сещаш се. Естествено, говоря за принципа. Задаваш, обаче, правилни въпроси, значи, за теб има надежда. Виж, за набълбукващите се с безценни /нищо не струващи/ хартийки, съм разтревожен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Признава,че съм невежа по финансовите науки.Само,че,не мога да си обясня следното:Да кажем имам 1000 евро и съм в "дефлация",т.е,тези пари са много скъпи.Купувам с 500 евро ДЦК на САЩ,т.е,лишавам се от тези 500 евро и оставам само с останалите .Парите ми стават още по-малко,което би трябвало да означава,още по-скъпи пари и още по-голяма дефлация.Обяснете ми,моля,как така,ще се обезценят моите пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
"- Второ, няма морален риск"-----------------Хе-хе, това е номинация за виц на годината :))) Ами аз по-разточително правителство от американското не знам дали има. "Па морален риск има, дето има морал. Затова, за Америка риск може и да няма. Той е тук, а тук НЕ Е Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Този пич ни навива да купуваме американски бумаги. Пари с /някакво/ съдържание срещу бумаги без покритие...щяло да ни бъде от полза? Пробутва ни нови дози необезпечен американски дълг, а знаем, че той едва ли някога ще бъде върнат.Като ще се купува, да са китайски юани, рупии или рубли - щом онези са лоши, значи, не заслужават, значи, еврото още ще пада, значи, ще имаме ръст на експорта но...срещу нещо като по-риално покритие. Лудите все някога трябва да свършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Никакво купуване на хамрикански ценни книжа! Купуването ан хамрикански ценни книжа спонсорира тероризма насаждан от хамриканцити по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 10
lordrad
преди 10 години
Разбира се трябва да се купуват американски ДЦК в рамките на 1000-2000млрд. долара годишно. САЩ са армията на Европа.Иначе червени или жълти ботуши ще мачкат европейската земя.Продавам рубли за долари някой да е навит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 6
Internet
преди 10 години
ти си голям смешникна надник ли си тука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още