IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mарио Драги: Най-големият ми страх е продължаващата стагнация

Банкерите са дискутирали темата за количествените улеснения наред с редица други мерки, с които биха овладели дефлацията, заяви президентът на ЕЦБ

17:35 | 03.04.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	&quot;Колкото по-дълго продължават проблемите, толкова по-вероятно е, че те ще се превърнат в структурни&ldquo;, каза президентът на ЕЦБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Колкото по-дълго продължават проблемите, толкова по-вероятно е, че те ще се превърнат в структурни“, каза президентът на ЕЦБ. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги разкри, че банкерите са дискутирали темата за възможни мащабни покупки на активи, наред с редица други мерки, с които биха овладели заплахата от дефлация в еврозоната, предава Bloomberg.

„Говорихме за количествени улеснения, не пренебрегнахме темата“, каза Драги на редовната си пресконференция след заседанието на банкерите, на което ЕЦБ не промени основния лихвен процент. Управителният съвет е „единодушен по отношение на своя ангажимент към използване на неконвенционални инструменти в рамките на мандата си", сподели президентът на институцията.

Банкерите обсъждат нови изходни точки на своята политика, особено след като инфлацията е само една четвърт от целта от 2%. Освен дефлацията поскъпването на еврото и упорито високата безработица също заплашват възстановяването на региона. Другите опции пред банкерите са последващо понижение на лихвите, с което пък лихвените ставки по депозитите ще станат отрицателни. 

„Говорихме за по-ниски лихвени проценти, за по-ниски лихвени ставки по депозитите, говорихме и за количествените улеснения", заяви Драги. Той обаче поясни, че решението на банкерите да не правят нищо, се дължи на статистическия ефект, т.е. на по-ниската от очакваното инфлация през март.

Припомняме, че по-рано днес ЕЦБ остави основния си лихвен процент на ниво от 0,25%, като разходите по овърнайт депозитите също не претърпяха изменение от нулевата ставка.

Същевременно Драги изрази загриженост относно обменния курс на еврото, след като през изминалите 12 месеца единната валута поскъпна със 7% спрямо долара.

След като гуверньорът на Централната банка на Германия (Bundesbank) Йенс Вайдман намекна, че подкрепя покупките на активи, въпреки че преди това се противопоставяше на нестандартните мерки, Драги заяви днес, че централните банкери са имали „много ползотворна“ дискусия.

Драги подчерта и мащабите на заплахата, надвиснала над икономиката на еврозоната, и заяви, че перспективите дори могат да се влошат.

„Всъщност най-големият ми страх до известна степен е реалност и това е продължителната стагнация - по-дълга, отколкото предвиждахме в нашия основен сценарий", заяви Драги. Една от най-големите опасности, пред които е изправена Европа, е „много високата безработица“ въпреки подобрението на показателя в някои страни.

„А колкото по-дълго продължават проблемите, толкова по-вероятно е, че те ще се превърнат в структурни“, каза още президентът на ЕЦБ.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Tи внимавай, че ха си направил, опазил Бог, каквото трябва и германската *** и чернилката от другата страна са те пратили обратно в Италия да печеш пици.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"Говорихме за количествени улеснения, не пренебрегнахме темата"-------------------------------------------------------------------------------преплачи още веднъж пред маймуните за банковия съюз и може да не се опъват като ги обуят чрез твоето 'място' в последствие... казвам 'място', щото само за маймуните не е ясно, че от теб и изобщо всеки телевизионен плъх, изобщо зависи нещо освен да провеждате спуснатото от печатарите!А сега тарикатите даже очакваме благодарността предварително, наточен е целия прибирателен 'инструмент' ;))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
divo
преди 10 години
Хич не е приятно за разбереш, че хората които вземат решения в Европата, нямат и идея какво да правят. Приличат на пишман шамани, които нещо си баят, къдят благовония и се надяват нещата да се оправят някак си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
решението на банкерите да не правят нищо се дължи на страх немците да не ги ошамарят. Ще направят нещо, когато ни влезе толкова, че да го усетят и немците, а то натам е тръгнало, щото вече няма кой да купува и прочутата немска индустрия ще почне да затваря. Русия- ембарго, останалото Европа нема кинти, извън Европа принципите са пазарни и ядат бой от Япония, Китай, Корея и Щатите И ТЕ ТАКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
123456
преди 10 години
Mарио Драги: Най-големият ми страх е продължаващата стагнацияСтагнацията е факт от 4,5 години бе.. другарю Драги Разбира се изключваме дойчовците ,но и те ще дадат скоро фира заради скъпото евро.Не е случайно ,че и те са си променили мнението ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Никаква решителност Само говорене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още