IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Световната икономика ще расте бавно без намеса на централните банки

Европа се нуждае от допълнително смекчаване на паричната политика, посочи ръководителят на МВФ

19:40 | 02.04.14 г.
Лагард: Световната икономика ще расте бавно без намеса на централните банки

Световната икономика рискува години на слаб растеж при липсата на агресивни стъпки от страна на централните банкери. Това заяви в реч в Университета "Джонс Хопкинс" ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от The Wall Street Journal.

"Възстановяването е според очакванията, но е твърде бавно", посочи управляващият директор на институцията. Изявлението ѝ дойде близо седмица преди пролетната среща на финансовите министри и централните банкери, която традиционно се провежда в базирания Балтимор, щата Мериленд, университет.

Според Лагард има нужда от смели политики за подсилване на икономическата експанзия. "Освен ако страните не подходят заедно, за да предприемат най-подходящите политически мерки, бихме могли да бъдем изправени пред години на бавен и нулев растеж", посочи тя.

Ръководителят на МВФ заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и Японската централна банка (ЯЦБ) трябва да продължат със стимулите си, за да се преборят с упорито ниската инфлация. Правителствата по света пък трябва да преструктурират своите икономики, за да се избавят от високата безработицата и да намалят големите си дългове.

"Европа се нуждае от допълнително смекчаване на паричната политика, включително и чрез неконвенционални мерки", за да се пребори със заплахата от ниска инфлация, посочи Лагард.

Кристин Лагард също така предупреди, че икономическата и политическа криза в Украйна може да натежи на глобалните икономически перспективи, ако не се управлява добре.

По думите ѝ продължаващите заплахи за световната икономика показват необходимостта от по-решителни стъпки за засилване на конкурентоспособността в развиващия се свят.

"Това означава повече и по-добре насочени инвестиции, повече реформи на пазара на труда и повече реформи в пазарите на стоки и услуги", каза още шефът на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още