IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Световната икономика все още не лети с всички работещи двигатели

Шиндзо Абе подчерта в Давос, че Япония скоро ще излезе от хроничната дефлация

11:26 | 23.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Световната икономика все още не лети с всички работещи двигатели

Световната икономика все още не лети с всички работещи двигатели – това сравнение избра директорът на МВФ Кристин Лагард в официалната си реч по време на Световния икономически форум в Давос.

По време на речта си вчера тя отново наблегна на необходимостта от структурни реформи в редица държави, за да се постигне пълният потенциал на световната икономика за годишен растеж от 4%.

В рамките на форума доклад изнесе и японският премиер Шиндзо Абе. Той подчерта, че Япония скоро ще излезе от хроничната дефлация. Очакванията са, че през пролетта на 2014 г. заплатите в страната ще се повишат, а с това ще нарасне и потреблението. Абе поясни, че фискалната консолидация също бележи напредък.

Давос, където се провежда Световният икономически форум, в момента е място за много неформални разговори и бизнес срещи.

Според анализаторите се забелязва промяна в настроенията на мултинационалните компании. Инвеститорите подхождат все по-внимателно към развиващите се пазари и пренасочват част от своите инвестиции към по-традиционни дестинации.

Голяма част от бизнес мениджърите в Давос коментират, че нарастващата средна класа от Шанхай до Лагос продължава да бъде в полезрението им, но въпреки това преориентират част от бизнеса си в трудни региони с малка норма на печалба.

Прогнозите на МВФ показват, че световната икономика ще отбележи ръст от 3,7% през 2014 г., следвайки растежа от 3,3% през 2013 г.

Повече за Световния икономически форум вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Ами естествено. Основно работят Европейската, Китаъската и Японската икономики. Американскиата и арабските чакат някой да ги тегли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още