IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се завърнат ли догодина в Давос най-заможните още по-богати?

Все по-голямата пропаст между доходите ще е сред основните теми на Световния икономически форум в Давос

15:34 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Присъстващите на тазгодишната среща на Световния икономически форум (СИФ) в Давос милиардери очакват да се завърнат по-богати в швейцарския град догодина.

Сред най-заможните участници на конференцията са Aлико Данготе – най-богатият човек в Африка, и ирланският телекомуникационен магнат Денис О'Брайън. Според тях лихвите ще останат ниски и през тази година, което ще стимулира инвестициите в акции.

"Бичият пазар ще продължи, ние излязохме от дупката", заяви Данготе в интервю във вторник. "Аз вярвам, че това ще бъде един изцяло нов мач. Нещата се подобряват във всички сектори: в банковия сектор, в производството на превозни средства – в почти всички сектори. Мисля, че сме оставили лошото минало зад нас", посочи още той.

Данготе е един от най-малко 80-те милиардери, които се присъединиха към общо 2 500-те бизнес и политически лидери в Давос през тази седмица.

Въпреки че милиардерите акцентират на ускоряването на растежа и повишаването на цените на активите, неравенството в доходите се очертава като ключовата тема за годишното издание на форума. Публикувано през изминалата седмица изследване показа, че най-вероятната водеща заплаха за световната икономика през следващото десетилетие ще бъде именно неравенството. Според анализа тенденцията, подхранвана от глобализацията и неотдавнашната финансова криза, заплашва да разшири допълнително бедността и социалните проблеми.

Най-богатите хора на планетата станаха още по-заможни през миналата година, добавяйки 524 млрд. долара към общото им състояние, според индекса на милиардерите на Bloomberg. По този начин съвкупното нетно богатство на 300-те най-заможни индивиди в света достигна внушителни 3,6 трлн. долара.

Публикувано в края на 2013 г. проучване на икономиста от UBS AG Пол Донован показа, че преди облагането с данъци доходите на най-горния един процент от американците възлизат на около 20 на сто от всички постъпления в САЩ. Според анализа равнището е сравнимо с нивата от началото на XX век.

Използвайки коефициента на Джини – мярка за измерване на неравенството в доходите, Донован отчете, че ножицата между най-бедните и най-богатите се разширява с всяко дванадесетмесечие от 2005 г. насам в пет от топ икономите в света – САЩ, Великобритания, Япония, Франция и Канада.

"Позитивно настроен съм за 2014 г., но тя няма да бъде като 2013 г. от гледна точка на печалбите в индекса S&P 500", заяви О'Брайън. "Фондовият пазар ще се движи в резултат на по-добрите глобални условия и повишението на потребителските разходи. Потребителите възстановяват апетита си за стоки, тъй като те едва сега усещат излизане от дълговата криза", допълни още той.

Ирландският милиардер добави, че най-голямото препятствие пред глобалната икономика са политиците.

"Те са все по-загрижени за преизбирането си, отколкото за развитието на техните икономики. Също така, някои европейски банки все още имат проблеми, особено в региона на Бенелюкс, Испания, Италия, Франция и Германия. Ще отнеме много време, за да се оправят", посочи още О'Брайън.

Повече за форума в Давос може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още