IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИФ: Неравенството в доходите е най-сериозният глобален проблем

Срещата в Давос ще разисква въпроса за "изгубеното" поколение от млади хора, които са без работа и умения

15:49 | 16.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СИФ: Неравенството в доходите е най-сериозният глобален проблем

Дълбоката пропаст между богати и бедни се разширява, което ще представлява най-големият риск за света през 2014 г. въпреки възстановяването на глобалната икономика.

Оценката ще е основният фокус по време на срещата на Световния икономически форум (СИФ) в швейцарския град Давос, която започва през следващата седмица. Глобалното несъответствие между доходите най-вероятно са проблемът, който ще имат най-значително влияние върху световната икономика през следващото десетилетие, пише Ройтерс.

По време на форума ще се разискват въпросите за "изгубеното" поколение от млади хора, които през настоящото десетилетие нямат нито работно място, нито адекватни умения за работа.

Според анализа на организацията това лесно може да доведе до разрастване на социалните катаклизми – тенденция, която вече се наблюдава в много краища на света, в това число в Тайланд и Бразилия.

"Недоволство може да доведе до разпадането на тъканта на обществото, особено ако младите хора смятат, че нямат бъдеще", заяви главният икономист на СИФ Дженифър Бланке. "Това е нещо, което засяга всички", допълни още тя.

Най-големият макроикономически риск остават несигурните държавни финанси. Въпреки това вероятността от тежки фискални пропадания е по-ниска, отколкото в предишни години, се посочва в доклада.

Според експерта от Swiss Re Дейвид Коул Европа е излязла от финансовата нестабилност – факт, който е спомогнал неравенството в доходите да се завърне в дневния ред на политиците.

"Аз съм голям привърженик на капитализма, но има моменти, когато той може да излезе извън контрол. Затова е важно да има мерки на място – дали регулаторни, правителствени или данъчни – които да гарантират, че избягваме крайностите по отношение на доходите и имуществото разпределение", отбеляза анализаторът.

По думите му досегашното масивно данъчно и парично стимулиране е спомогнало за стабилизиране и съживяване на икономиките, но е имало малко влияние върху бедните, безработните и по-младото поколение.

Повече за доклада на СИФ и предстоящата среща в Давос може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Да, пред много сложен избор са : с нови дългове - изгубени поколения, без дългове - направо измрели поколения (най-вероятно от глад). В общи линии това е положението: целокупното платежоспособно търсене/потребление, може да дава поминък на 2 милиарда души макс (по съвсем банални и очевидни причини). Останалите някак си са ... излишни. Една такава натраплива картина ми се върти в главата: вървиш по улицата и от всеки четирима души, които срещаш, трима са излишни, да не говорим, че в случая с България може да се окаже, че е истинско събитие да се разминеш с потребен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
"Срещата в Давос ще разисква въпроса за "изгубеното" поколение от млади хора,...........Ако продължават с трупането на дългове ще има не игубеното поколение , а изгубените поколения :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още