IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Близкия Изток и Африка ще доминира политиката през 2014 г.

Структурната безработица e глобален проблем, който изисква глобално решение, смятат от Световния икономически форум

10:53 | 15.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Напрежението в Близкия Изток и Африка ще доминира политиката през 2014 г.

Социалното напрежение в Близкия Изток и Северна Африка ще доминира развитието на световната политика през 2014 г., показа проведено от Световния икономически форум (СИФ) проучване сред 1 500 експерти от различни области.

Швейцарската организация, известна най-вече с годишната си среща в Давос, събра мненията на учени, бизнес експерти и държавни служители за своя доклад за ключовите перспективи пред глобалната икономиката.

Според публикуваното в петък изследване големи опасения за световните лидери са безработицата и нарастващото неравенство. Въпреки това на първата позиция е поставен проблемът с напрежението в Близкия Изток и Северна Африка, пише CNBC.

СИФ подчертава, че продължаващата гражданска война в Сирия, която включва и намесата на големите сили Русия и САЩ, както и политическата нестабилност и безработица в цяла Северна Африка представят значителна област на безпокойство.

"2014-та със сигурност няма да е годината, в която ще можем да си позволим самодоволство", заяви Мартина Гмур, главен директор на СИФ.

"Световната икономика може и да се възстановява от глобалната икономическа криза, но това проучване показва, че има невероятно количество работа за вършене, за да се осигури на света устойчива икономическа, политическа и екологична стабилност", допълни още тя.

Разширяващата се дистанция в доходите е класирана от СИФ като втората най-важна негативна тенденция, което води със себе си последици за здравеопазването, образованието и социалната мобилност във всички региони на света.

Според проведено от професора по икономиката в Калифорнийския университет Емануел Саес изследване, делът на богатството на най-заможните 1% американци е достигнал най-високото си равнище от 1917 г. насам.

От началото на финансовата криза през 2008 г. най-богатите американци са повишили средствата си с 31,4%, докато доходите на останалите 99% са нараснали с едва 0,4%, показва още анализът на Саес.

Докладът на СИФ също така определи структурната безработица като основен тренд, описвайки го като "глобален проблем, който изисква глобално решение".

Броят на безработните хора по целия свят се е увеличил с 4,2 млн. през 2012 г. до над 197 млн., показват данните на Международната организация на труда (МОТ). Анализът на експертите показва, че през следващите пет години броят ще се покачи до повече от 210 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още