IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в политиците продължава да се понижава за сметка на бизнеса

Бизнесът може да продължи да следва своя личен интерес, докато прави добро за обществото, показва международно изследване

15:40 | 21.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доверието в политиците продължава да се понижава за сметка на бизнеса

Докато световните лидери продължават да се борят да спечелят общественото доверие, ново проучване разкри, че правителствата са най-слабо надеждните институции за трета поредна година.

Публикуваният в навечерието на срещата на Световния икономически форум (СИФ) в Давос доклад Edelman Trust Barometer 2014 се базира на анкета, проведена сред 27 000 души от 27 страни. Резултатите от тазгодишното проучване разкриха най-голямото различие между доверието в правителствата и бизнеса в историята.

Данните показаха, че доверието в правителствата е под 50 на сто в 22 от 27-те изследвани страни. Нивата са поразително ниски в Западна Европа, особено в Испания (14%), Италия (18%) и Франция (20%). Като цяло, доверието в управляващите е спаднало от 48% през 2013 до 44% през настоящата година. Същевременно увереността в дейността на бизнес лидерите се стабилизира при ниво от 58 на сто.

Резултатите идват в момент на политически вълнения в няколко страни. Популярността на френския президент Франсоа Оланд спадна до най-ниското си ниво от началото на мандата му. Едва 26% от анкетираните французи имат положително мнение за работата на лидера на социалистите.

През миналата година Италия бе парализирана от тежка политическа криза, като настоящият министър-председател Енрико Лета сформира правителство чак през април след неубедителни избори през февруари. Оттогава управляващите преминаха през множество перипетии, допълнително подпомогнати от изтласкването на лидера на "Форца Италия" Силвио Берлускони от политиката.

Макар че икономиката се развива със стабилни темпове, политиката в САЩ бе раздирана от противоречия. Голям брой икономисти предупреждаваха за ужасните глобални икономически последици, до които може да доведе непостигането на споразумение за тавана на дълга. През октомври споровете между демократите и републиканците доведоха до частично блокиране на дейността на администрацията, което остави хиляди федерални работници без работа в продължение на 16 дни.

За разлика от намаляващото доверие в политиците, това в бизнеса остава стабилно.

"Наблюдаваме дълбока еволюция в картината на доверието спрямо 2009 г., когато бизнесът трябваше да си сътрудничи с правителството, за да си възвърне доверието. Днес обаче бизнесът трябва да води дебата за промяна", заяви Ричард Еделман, президент и главен изпълнителен директор на Edelman.

Публикуваният ежегодно в последните 14 години доклад показа още, че 79 на сто от анкетираните смятат, че правителствата не трябва да работят сами при определянето на политиката.

"По-голямата част от анкетираните са на мнение, че бизнесът може да продължи да следва своя личен интерес, докато същевременно прави добро за обществото. 74% вярват, че частният сектор трябва да участва в изготвянето на наредбите за производството на енергията и храните", се посочва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
...БОРКОР е неуспех, пише ЕК в доклада си за България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Дано да е така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Fiscalist
преди 10 години
Хората са по-умни отколкото демагозите си мислят! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още