IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиците са най-големият проблем на развиващите се европейски страни

Популизмът и неспособността на управляващите в ЦИЕ възпрепятстват икономическото развитие на региона, смятат експерти

17:09 | 14.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Политиците са най-големият проблем на развиващите се европейски страни

Най-сериозната пречка пред развиващите се икономики в Централна и Източна Европа са политиците, смятат анализатори.

Бизнесмени, политици и икономисти от региона се събраха във Виена днес, за да обсъдят потенциала и възможностите пред своите икономики, пише CNBC. Близо 60% от присъстващите затвърдиха мнението, че местните правителства представляват най-големия риск за икономическото развитие в изоставащия европейски регион.

Растежът в развиващите се европейски икономики се забави до около 1% на годишна база през последното тримесечие на 2012 г., след като дълговата криза в еврозоната се отрази на износа. Все пак темпът на растеж се увеличи до около 2% през третото тримесечие на 2013 г., но продължава да изостава значително от най-бързо развиващите се пазари като Китай и Индия.

За главен виновник бяха посочени правителствата, като за техни слабости бяха обявени неспособността за динамично провеждане на реформи, нужни за отърсване от съветското наследство, слабо развитото висше образование, „изтичането на мозъци“ и корупцията. 

С влизането на някои от тези страни в ЕС техните граждани се възползват от правото си на свободно придвижване в общността. По този начин държавите губят голяма част от талантливите си млади хора, смятат икономистите.

„Демографската криза, пред която е изправен нашият регион в момента, ще се влоши още повече“, коментира Андреас Трейхъл, изпълнителен директор на Erste Bank – домакин на събитието.

Населението в централния и източноевропейския региони, както и в цяла Европа, застарява заради увеличената продължителност на живота и по-ниската раждаемост. Този проблем бива допълнително утежнен от липсата на частно пенсионно осигуряване – още едно наследство от социалистическия строй.

Това трябва да засили още повече усилията на държавите да задържат своите таланти, смятат участниците във форума. За да стане това, а и за да бъдат привлечени талантливи хора отвън, регионът трябва да премахне търговските ограничения.

Други направления, в които трябва да се развиват държавите, са евтината енергия от добива на шистов газ, евтино жилищно строителство и дългосрочно финансиране, според плана на изпълнителния директор на Immofinanz Едуард Цетнер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Целта никога не е била да им се дава /поне не повече отколкото могат да изакат/, а да провеждат! След като са си свършили работата, абсолютно по аналогичен ред е нормално да им се прибере даденото, компенсиращо чрез алчността им, всички положителни човешки качества, пречещи им да проведат нечовешкия режим на вече бившите хора и настоящи благодарение и на тях маймуни! Та след едно ниво на провеждане стават излишни сами по себе си, защото контрола преминава естествено по системно алгоритмичен път на по-високо ниво /напро. скоро ЕЦБ САМА ще започне директно да надзирава финансовите институции в еврозоната много скоро/ и тези освен излишни от самосебе си, започват и да пречат с натрупаното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Значи смяташ, че ще им се прибере даденото и присвоеното? Горкичките, колко ли ще бъдат нещастни, когато разберат, че това, дето им е било дадено им е дадено само временно, а като им приберат и това, дето "сами" са си го присвоили.... голям майтап ще падне. Това поне със сигурност ще можем да го гледаме по телевизията. Вероятно ще има много такива, дето ще гледат като другаря Тодор Живков, когато го сваляха от власт. Тогава на всички ни беше много весело .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
малко е рано, но ДА, така ще се премине към следващата "по-демократична" система, като се изхърлят политиците, явно им се прибере даденото и присвоеното (на повечето, но не на всички, има необходими условия това да стане) и се пренасочи получената всенародна омраза в друга, ПАК грешна за маймуните посока :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още