IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото банкиране в ЦИЕ – с по-големи буфери и повече ликвидност

UniCredit очакват ръст на кредитирането в България с около 1,6% в периода 2013 – 2015 година

16:29 | 14.01.14 г.
<p>
	Джани Франко Папа. Снимка: <em>UniCredit</em></p>

Джани Франко Папа. Снимка: UniCredit

Банките в държавите от Централна и Източна Европа постепенно преминават към нов модел на работа. Той се характеризира с поддържането на по-висока ликвидност и осигуряването на по-големи капиталови буфери.

Това заяви Джани Франко Папа, директор на UniCredit за Централна и Източна Европа по време на годишната конференция на Euromoney, посветена на банковия сектор в региона.

Новият модел на работа, за който говори Папа, засяга структурата на пасивите на финансовите институции. Тя е претърпяла значително изменение след началото на глобалната финансова криза, като най-видно това се вижда от дела, който заемат депозитите и собствения капитал в пасивите на банките.

При депозитите се наблюдава доста голямо повишение – средно за страните от Централна и Източна Европа, в които UniCredit оперира (без Русия и Турция), делът на депозитите в общите пасиви на банките са били 51% през 2008 година. Пет години по-късно, към септември 2013 година, техният дял вече е 57%.

Силно увеличение има и при собствения капитал – от 11 до 14% от общите пасиви за период от пет години.

На този фон силно е намалял делът на външните задължения на банките, в които попадат основно привлечените от други финансови институции средства.

Като цяло, от UniCredit очакват, че икономическото възстановяване, което се наблюдава в Западна Европа, ще доведе до съживяване на бизнес дейностите и в ЦИЕ. Поради тази приина корпортивният сегмент ще бъде движеща сила на кредитирането през следващите години.

Точно обратната е ситуацията с депозитите, където основен двигател на очаквания стабилен ръст се очаква да бъдат домакинствата.

За периода 2013-2015 година от UniCredit очакват ръст на кредитирането в България с около 1,6 на сто годишно, докато при депозитите се очаква увеличение от около 6 на сто. Що се отнася до лошите кредити (тези с над 90 дни просрочие), от банката прогнозират дял от 17,0 на сто за 2013 и 16,4 на сто за 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още