IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit обмисля да си купи полска банка и да напусне Украйна

Решението е част от стратегията на банката за излизане от неперспективните пазари и съсредоточаване на дейността във важните за нея държави

09:19 | 03.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Главният изпълнителен директор на UniCredit в Италия Федерико Гицони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на UniCredit в Италия Федерико Гицони. Снимка: Ройтерс

Най-голямата банка по размер на активите в Италия UniCredit е представила предварителна оферта за закупуването на полската банка BGZ и обмисля възможността да продаде поделението си в Украйна. Това съобщи главният изпълнителен директор Федерико Гицони, цитиран от Ройтерс.

По-рано тази година банката продаде поделението си в Казахстан. Гицони заяви, че следващата стъпка е част от стратегията на инситуцията да се фокусира върху дейността си в страни, които тя определя като „централни“, и да излезе от тези пазари, на които не вижда възможности за растеж.

„Отправили сме офертата към полската банка, но сме в началото на преговорите“, сподели Гицони. Става дума за банка BGZ, собственост на холандската Rabobank и оценявана на 1 млрд. долара.

Rabobank е най-голямата търговска банка в Холандия. Още през юни директорите й споделиха, че обмислят „стратегически варианти за BGZ“. Тогава и медиите съобщиха, че намерението на холандците е да се разделят с дела си от 98%.

Офертата за полската банка е отправена чрез поделението на UniCredit в страната Pekao PEO.WA. И други банки проявяват интерес към BGZ. Това са френските Credit Agricole, BNP Paribas, холандската ING и полската Getin Noble Bank GNB.WA.

Гицони сподели, че UniCredit все още не е взела решение дали да се раздели с поделението си в Украйна Ukrsotsbank, която предстои да се слее с по-малката местна банка UniCredit Bank. През 2008 г. италианската банка купи Ukrsotsbank за 1,5 млрд. евро, като част от плана си за навлизане на нови пазари.

Гицони каза, че не е лесно да напуснеш страни като Украйна. Продажбата на операциите в Казахстан е отнела две години. Според него UniCredit търси възможности за проникване и в Китай. Идеята на банката е да отвори колкото се може повече клонове, за да удовлетвори желанието на корпоративните й клиенти, които искат да развиват бизнес в Китай, да го направят. По този начин и китайски инвестиции биха могли да дойдат в Европа.

Гицони е спокоен за мнението на акционерите. Според него едва ли ще има проблеми с банковите фондации на UniCredit, които притежават 12% от банката. Италианските банкови фондации представляват уникални по своя вид неправителствени организации, които със своите 50 млрд. евро са най-големия инвеститор в банковия сектор на Италия.

Федерико Гицони направи своетo изявление само ден след отстраняването на изпълнителния директор на другата местна банка Intesa Sanpaolo Енрико Кучиани. Той изгуби подкрепата на фондациите на Intesa, които са в близки отношения с местните власти. Гицони сподели, че няма проблеми с фондациите на UniCredit за разлика от своя колега.

Акции на UniCredit притежават инвестиционния фонд Aabar от Абу Даби, базираният в Лондон частен фонд Pamplona и немският застраховател Allianz.

Гицони е предложил да бъде направена преоценка на дяловете на местните банки в Централната банка на Италия, съобщава още Ройтерс. Според него промените няма да повлияят радикално на капиталовата база на банките.

В момента Intesa Sanpaolo е най-големият акционер в Централната банка на Италия с дял от 30%, докато UniCredit притежава 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Блазе им на Украинците :) Нема да си имат инджинерини химицини за банкерини :) хахахахаххахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Crux
преди 10 години
Защо ли ми се струва, че българският пазар също е неперспективен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още