IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit: Проблемите на Западна Европа засега не застрашават ЦИЕ

Банковото кредитиране към региона ще продължи да расте заради нуждата от подновяване на инфраструктурата и навлизането на технологии

12:22 | 10.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въпреки кризата в Европа потенциалът в Централна и Източна Европа е огромен, смята директорът на UniCredit за региона Джани Папа. <em>Снимка: банката</em></p>

Въпреки кризата в Европа потенциалът в Централна и Източна Европа е огромен, смята директорът на UniCredit за региона Джани Папа. Снимка: банката

Проблемите на Западна Европа на този етап не застрашават дългосрочния потенциал за икономически ръст в региона на Централна и Източна Европа. Конвергенцията между Изтока и Запада трябва да продължи, като основен двигател за нея се очертават необходимостта от обновяване на инфраструктурата в ЦИЕ и навлизането на новите технологии.

Това са основните изводи от изследване на UniCredit за пазара на корпоративно кредитиране в Централна и Източна Европа, представено по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, която се провежда в Истанбул.

Очакването на банката е, че през следващите няколко години страните от ЦИЕ ще изпреварят темповете на икономически ръст в Западна Европа. За да се случи това обаче, е нужно да се изпълнят някои условия. Те са свързани с подобряването на бизнес средата и конкурентоспособността на източноевропейските държави.

Икономическите перспективи

Като прогноза за средния темп на нарастване на икономиките в Западна Европа от UniCredit залагат 1% до 2020 година. В същото време за ЦИЕ очакването е да бъдат постигнати стойности на растежа от близо 4 на сто годишно.

За България в близък план (2013-2015 година) финансовата институция залага икономически ръст от средно 2,1 на сто. През последващите пет години обаче (2016-2020 година) се очаква ръст на икономиката от средно 3,4 на сто. Това поставя страната ни в относително добра светлина, близо до средните за отделните държави стойности.

Двигател на растежа в ЦИЕ според UniCredit ще бъдат Турция и Русия с очаквано нарастване на брутния вътрешен продукт от съответно 5,8 и 4,3 на сто през 2016-2020 година. В дъното на класацията са поставени Унгария и Сърбия със съответно 2,1 и 2,0 на сто годишен икономически ръст за разглеждания период.

От банката правят уговорката, че потенциалът за ръст може да бъде реализиран при осъществяването на структурни реформи. Те трябва да бъдат насочени към подобряване на бизнес средата, конкурентоспособността и по-доброто усвояване на европейските средства, насочвани към региона.

Интересен акцент от анализа на UniCredit е съпоставката на темповете на увеличение на разходите на труд и продуктивността в отделните държави от ЦИЕ, чрез която съвсем ясно се очертава в кои държави конкурентоспособността се подобрява и в кои – не.

В тази посока България се намира в доста неблагоприятна позиция – при нарастване на цената на труда с над 50% между 2005 и 2012 година, производителността се е увеличила с по-малко от 25 на сто. Това ясно показва, че на фона на общата тенденция в ЦИЕ страната ни губи конкурентност.

За сравнение, темпът на нарастване на заплатите в Литва е около 20% при подобряване на производителността с около 37 на сто. Съотношението за държава като Германия е приблизително по 10% увеличение и при двата показателя за периода 2005-2012 година.

Последна актуализация: 02:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Аре банкерите дето затриват света да си мълчат в кочинките а? Не стига че съсипахте света ами и много знаете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Айде стига бе. "Проблемите на Западна Европа за сега не застрашават ЦИЕ" А аз се чудех кой ни спира развитието, а то било Западна Европа. Та в Западна Европа имало проблеми, а при нас ЗАСЕГА още не?! Това "ЗАСЕГА" ич не ми звучи добре. Гърция и Кипър те към "Западна" Европа ли са? Шото или са към западна Европа, или нямат никакви проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още