IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

Еврото превърна ЕС в отношения между кредитори и длъжници, и в крайна сметка може да го разруши, смята легендарният инвеститор

08:32 | 24.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

С края на 2013 г. усилията за съживяване на растежа във водещите световни икономики, с излючение на еврозоната, имат благотворен ефект по целия свят. Всички надвиснали над глобалната икономика проблеми са с политически характер, пише Джордж Сорос за сайта project-syndicate.org.

След 25 години на стагнация Япония се опитва да възкреси икономиката си чрез вливане на ликвидност в безпрецедентни мащаби. Това е рискован експеримент: по-бързият растеж може да вдигне лихвите, което да направи обслужването на дълговете неустойчиво. Премиерът Шиндзо Абе обаче по-скоро ще поеме този риск, отколкото да обрече страната на слаб растеж. Съдейки по обществената подкрепа така би постъпил и всеки японец.

На другия полюс е Европейсият съюз, който върви към продължителна стагнация, от каквато Япония отчаяно се опитва да излезе. Залогът е всиок: страните членки може да преживеят изгубено десетилетие, което лесно да разруши Съюза.

Конструкцията на еврото, което бе базирано на германската марка, има фатален недостатък. Създаването на обща централна банка без общо финасново министерство означава, че правителствените дългове са във валута, която никоя страна членка не контролира, което ги прави уязвими на фалит. В резултат от краха през 2008 г. няколко страни членки задлъжняха прекалено, а рисковите премии направиха разделението между кредитори и длъжници в еврозоната постоянно.

Този вграден дефект на еврото можеше да бъде изправен чрез въвеждането на общи еврооблигации. За съжаление германският канцлер Ангела Меркел, отразявайки радикалната промяна в немското отношение към европейската интеграция, изключи това. Преди обединението Германия беше двигателят на интеграцията, но сега, обременени от разходите по обединеието, немските данъкоплатци са решени да не финансират европейските длъжници.

След кризата от 2008 г. Меркел настояваше, че всяка страна трябва да се грижи за своите финансови институции и че правителствените дългове трябва да се изплатят напълно. Без да го съзнава Германия повтаря фаталната грешка на Франция след края на Първата световна война. Настояването на френския премиер Аристид Бриан за репарации (от страна на Германия – бел. ред.) доведе до възхода на Хитлер. Днес политиката на Меркел предизвиква екстремистки движения в останалата част на Европа.

Настоящата рамка на еврото е постоянна, защото Германия винаги би направила необходимото, за да запази единната валута, а и защото европейските власт биха наказали всяка държава, която я оспорва. Въпреки това пикът на финансовата криза още не е преминал. Европейските финансови власти мълчаливо признаха, че мерките за икономии са контрапродуктивни и спряха налагането на допълнителни бюджетни ограничения. Това даде известна глътка въздух на задлъжнелите страни и дори при липсата на перспективи за растеж финансовите пазари се стабилизираха.

Бъдещите криза биха били поличтически по произход. В действителност това вече е очевидно, защото ЕС стана толкова фокусиран навътре, че не може да реагира на външни заплахи, било то от Сирия или Украйна. Перспективата обаче далеч не е безнадеждна: възобновяването на заплахата от Русия може да обърне тенденцията за дезинтеграция.

В резултат кризата трансформира ЕС от нещо, което предизвикваше ентусиазъм в нещо съвършено различно. Това, което трябваше да бъде доброволна асоциация на независими държави, която жертва част от суверинитета си за общото добро - въплъщение на принципите на отвореното общество - сега се превърна в отношения между кредитори и длъжници, която нито са доброволни, нито са равни. Всъщност еврото може да разруши напълно ЕС.

Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Отличителна маймунска черта е константната вяра в нещо... или в отрицанието на нещото! - избор трябва да има, за да има повод за конфронтация (повод за налагане на АЗ-а), а последното осмисля живота им повече от значимостта на това в което вярват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Сорос не е гении а е унгарски еврейн и както всеки такъв се снажда със ситуацията и е insider Trader, за мене е кавал, не казвам, че е прос тъй като не би могъл да натрупа толкова пари, но с вътрешна информация и баба ти ако е еврейка и има връзки и тя ще стане милионерка на борсата ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
george_tn
преди 10 години
До всички дето вярват в дядо коледа и конспирации.А да ви е минавало през ума, че вярата в конспирации е това което се иска от вас? Че е опасно да спирате да търсите виновни, кукловоди и тайни авторитети щото може и да видите същинските проблеми? А сега се замислете на кого е изгодно да вярвате в конспирации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 5
Dimat
преди 10 години
А ти си ***,който не е проумял досега,че този "гений" е просто изпълнител(екзекутор),на тези,които предизвикват процесите,които такива умници като теб си мислят,че стават случайно и "гении" като Шорош ги "предвиждат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 12
kane
преди 10 години
Сорос е гениии 99% от всичко което казва е вярно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 3
divo
преди 10 години
Прав е този гад Сорос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
за не казах това, а от това което казах пак не следва това!... а ми се струва че преповтавяш една промивка целяща сплотяване на местните маймуните с цел общо отнемане на правата им в името на общо спасение... :))) - дано ме разбираш все пак, че не обичам директния изказ! ;)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 10 години
Аз за ECB съм по малко притеснен, те ще потънат много по-бързо от колкото си мислят хората и евро мевро всичко в канала :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
ако трябва да коригирам всичко което не ми харесва - евреите не искат нищо... искат го само една малка определнеа групичка от тях, като и от тази групичка голяма част е предписано да бъдат преееетаковани!... изобщо оправи си таргет -групата!после имаш едно друго кусурче - правиш много лоша разлика м/у фед и ецб... толкова лоша, че допускаш да грешиш логически по-нататък! за да изясниш проблема - САМ, провери кой създава фед! и ще намериш създателите на ецб ;)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
отзад-напред: - до тогава има тоооолкооооова много време, че големия конфликт който предстои, ще остане далеч в миналото ;((а за Хамериканското определение което даваш - не са ТЕ, тези се ползват по предназначение и скоро ще им наблюдаваш залеза!... но другите ще останат! ТЕ не са ТАМ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още