IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

Еврото превърна ЕС в отношения между кредитори и длъжници, и в крайна сметка може да го разруши, смята легендарният инвеститор

08:32 | 24.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

В контраст с Европа САЩ се оформят като най-силната развита икономика. Шистовата енергия даде на страната важно конкурентно предимство като цяло и конкретно в петролната и химическата индустрии. Банковият сектор и този на домакинствата постигнаха известен напредък в намаляването на задлъжнялостта си. Вливането на ликвидност от Фед подкрепи цените на активите. Жилищният пазар се подобри, като строителството намалява безработицата. Фискалната спирачка пред икономиката също е на път да изчезне.

По-изненадващо, поляризацията на американската политика показва признаци на обръщане. Двупартийната система работеше относително добре в продължение на две столетия, защото двете партии трябваше да се борят за центъра в общите избори. След това Републиканската партия бе обсебена от коалиция на религиозни и пазарни фундаменталисти, впоследствие от неоконсерватори, които я тласнаха в крайното дясно.

Предварителните избори получиха предимство пред общите. Това допълни поляризацията на американската политика. В крайна сметка републиканското Чаено парти преигра и след блокирането на работата на правителството това, което остана от републиканците, започна да се съпротивявлява, което трябва да доведе до съживяване на двупартийната система.

Бъдещата посока на Китай, а не еврото, е основният източник на несигурност в глобалната икономика в момента. Китайският модел на растеж се е изчерпал, смята Джордж Сорос.

Този модел разчиташе на финансови репресии върху сектора на домакинствата, за да подпомогне растежа на износа и инвестициите. Като резултат секторът на домакинствата се сви до 35% от БВП, като спестяванията му вече не са достатъчни да финансират сегашния модел на растеж. Това доведе до експоненциален ръст в използването на разлчини форми за дългово финансиране.

Има някой стряскащи сходства между финансовата среда в Китай сега и тази в САЩ преди кризата от 2008 г., но контролът на китайското правителство върху икономиката е ключова разлика между двете страни. В САЩ финансовите пазари доминират политиката, докато в Китай държавата притежава банките и по-голямата част от икономиката, а коунистическата партия контролира държавните предприятия.

Виждайки опасностите централната банка на Китай предприе стъпки за овладяване ръста на дълговете през 2012 г. Когато обаче забавянето започна да предизвиква колебания в икономиката правителството наложи волята си. През юли 2013 г. управляващите наредиха на стоманената индустрия да рестартира пещите, а централната банка да улесни кредита, позволявайки на икономиката леко да се оттласне. През ноември Третият пленум на 18-я Централен комитет обяви машабни реформи. Тези развития са до голяма степен отговорни за подобряването на глобалните икономически перспективи.

Китайското ръководство бе право да даде предимство на икономическия растеж за сметка на структурните реформи, защото реформите, съчетани с мерки за икономии, тласкат икономиката в дефлационна посока. Има обаче неразрешено вътрешно противоречие в сегашната политика на Китай: ускоряването на растежа също така подклажда експоненциален ръст на дълговете, което не е устойчиво за повече от няколко години.

Кога и в каква степен това противоречие ще бъде разрешено ще има дълбоки последици за Китай и света. Успешната трансформация на Китай най-вероятно ще предизвика политически и икономически реформи, докато провалът ще подкопае все още широкото доверие в партийното ръководство, което ще доведе до репресии в страната и военна конфронтация в чужбина.

Другият голям нерешен проблем е липсата на подходящо управление в международен план. Неразбирателството между петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН изостря хуманитарните кризи в страни като Сирия, да не говорим за глобалното затопляне, което си продължава необезпокоявано. За разлика от китайския проблем обаче, който ще излезе на дневен ред в следващите пет години, липсата на глобално управничество може да продължи неопределено.

Вижте още от Сорос във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Отличителна маймунска черта е константната вяра в нещо... или в отрицанието на нещото! - избор трябва да има, за да има повод за конфронтация (повод за налагане на АЗ-а), а последното осмисля живота им повече от значимостта на това в което вярват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Сорос не е гении а е унгарски еврейн и както всеки такъв се снажда със ситуацията и е insider Trader, за мене е кавал, не казвам, че е прос тъй като не би могъл да натрупа толкова пари, но с вътрешна информация и баба ти ако е еврейка и има връзки и тя ще стане милионерка на борсата ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
george_tn
преди 10 години
До всички дето вярват в дядо коледа и конспирации.А да ви е минавало през ума, че вярата в конспирации е това което се иска от вас? Че е опасно да спирате да търсите виновни, кукловоди и тайни авторитети щото може и да видите същинските проблеми? А сега се замислете на кого е изгодно да вярвате в конспирации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 5
Dimat
преди 10 години
А ти си ***,който не е проумял досега,че този "гений" е просто изпълнител(екзекутор),на тези,които предизвикват процесите,които такива умници като теб си мислят,че стават случайно и "гении" като Шорош ги "предвиждат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 12
kane
преди 10 години
Сорос е гениии 99% от всичко което казва е вярно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 3
divo
преди 10 години
Прав е този гад Сорос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
за не казах това, а от това което казах пак не следва това!... а ми се струва че преповтавяш една промивка целяща сплотяване на местните маймуните с цел общо отнемане на правата им в името на общо спасение... :))) - дано ме разбираш все пак, че не обичам директния изказ! ;)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 10 години
Аз за ECB съм по малко притеснен, те ще потънат много по-бързо от колкото си мислят хората и евро мевро всичко в канала :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
ако трябва да коригирам всичко което не ми харесва - евреите не искат нищо... искат го само една малка определнеа групичка от тях, като и от тази групичка голяма част е предписано да бъдат преееетаковани!... изобщо оправи си таргет -групата!после имаш едно друго кусурче - правиш много лоша разлика м/у фед и ецб... толкова лоша, че допускаш да грешиш логически по-нататък! за да изясниш проблема - САМ, провери кой създава фед! и ще намериш създателите на ецб ;)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
отзад-напред: - до тогава има тоооолкооооова много време, че големия конфликт който предстои, ще остане далеч в миналото ;((а за Хамериканското определение което даваш - не са ТЕ, тези се ползват по предназначение и скоро ще им наблюдаваш залеза!... но другите ще останат! ТЕ не са ТАМ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още