IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

Еврото превърна ЕС в отношения между кредитори и длъжници, и в крайна сметка може да го разруши, смята легендарният инвеститор

08:32 | 24.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

В контраст с Европа САЩ се оформят като най-силната развита икономика. Шистовата енергия даде на страната важно конкурентно предимство като цяло и конкретно в петролната и химическата индустрии. Банковият сектор и този на домакинствата постигнаха известен напредък в намаляването на задлъжнялостта си. Вливането на ликвидност от Фед подкрепи цените на активите. Жилищният пазар се подобри, като строителството намалява безработицата. Фискалната спирачка пред икономиката също е на път да изчезне.

По-изненадващо, поляризацията на американската политика показва признаци на обръщане. Двупартийната система работеше относително добре в продължение на две столетия, защото двете партии трябваше да се борят за центъра в общите избори. След това Републиканската партия бе обсебена от коалиция на религиозни и пазарни фундаменталисти, впоследствие от неоконсерватори, които я тласнаха в крайното дясно.

Предварителните избори получиха предимство пред общите. Това допълни поляризацията на американската политика. В крайна сметка републиканското Чаено парти преигра и след блокирането на работата на правителството това, което остана от републиканците, започна да се съпротивявлява, което трябва да доведе до съживяване на двупартийната система.

Бъдещата посока на Китай, а не еврото, е основният източник на несигурност в глобалната икономика в момента. Китайският модел на растеж се е изчерпал, смята Джордж Сорос.

Този модел разчиташе на финансови репресии върху сектора на домакинствата, за да подпомогне растежа на износа и инвестициите. Като резултат секторът на домакинствата се сви до 35% от БВП, като спестяванията му вече не са достатъчни да финансират сегашния модел на растеж. Това доведе до експоненциален ръст в използването на разлчини форми за дългово финансиране.

Има някой стряскащи сходства между финансовата среда в Китай сега и тази в САЩ преди кризата от 2008 г., но контролът на китайското правителство върху икономиката е ключова разлика между двете страни. В САЩ финансовите пазари доминират политиката, докато в Китай държавата притежава банките и по-голямата част от икономиката, а коунистическата партия контролира държавните предприятия.

Виждайки опасностите централната банка на Китай предприе стъпки за овладяване ръста на дълговете през 2012 г. Когато обаче забавянето започна да предизвиква колебания в икономиката правителството наложи волята си. През юли 2013 г. управляващите наредиха на стоманената индустрия да рестартира пещите, а централната банка да улесни кредита, позволявайки на икономиката леко да се оттласне. През ноември Третият пленум на 18-я Централен комитет обяви машабни реформи. Тези развития са до голяма степен отговорни за подобряването на глобалните икономически перспективи.

Китайското ръководство бе право да даде предимство на икономическия растеж за сметка на структурните реформи, защото реформите, съчетани с мерки за икономии, тласкат икономиката в дефлационна посока. Има обаче неразрешено вътрешно противоречие в сегашната политика на Китай: ускоряването на растежа също така подклажда експоненциален ръст на дълговете, което не е устойчиво за повече от няколко години.

Кога и в каква степен това противоречие ще бъде разрешено ще има дълбоки последици за Китай и света. Успешната трансформация на Китай най-вероятно ще предизвика политически и икономически реформи, докато провалът ще подкопае все още широкото доверие в партийното ръководство, което ще доведе до репресии в страната и военна конфронтация в чужбина.

Другият голям нерешен проблем е липсата на подходящо управление в международен план. Неразбирателството между петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН изостря хуманитарните кризи в страни като Сирия, да не говорим за глобалното затопляне, което си продължава необезпокоявано. За разлика от китайския проблем обаче, който ще излезе на дневен ред в следващите пет години, липсата на глобално управничество може да продължи неопределено.

Вижте още от Сорос във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 10 години
светът на американците да им го слижи:), публична тайна е,че евреите искат едно правителство, една централна банка (а нея вече я има, Световната Банка) единен свят и това ще стане, но човека е друг тип животно което симулира че е дресирано а всъщност не е и е доста по креативно от останалите животински видове, така че всяка империя има възход и разпад и не вярвам Еврейската американска пасмина да просъществуват вовеки веков на власт въпреки че всячески се опитват да дезинформират, натискат, властват, създават войни и конфликти между хората. Ще дойде ден когато хората ще са просветени, образовани и единни и няма да се поддават на банкерски манипулаций и простотии, просто съзнанието ще е сменено и нито централни банки, нито централни правителства ще имат власт над хората, звучи утопия но това е пътят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Прати, че ми стана интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
нищо подобно!!първо изобщо няма такова разделение от гледна точка не само на желания а на възможности! - това по повод на предположението ти /което после напълно погрешно ползваш и като аргумент към необясняващо логично елементарни взаимовръзки в реалността своя теория/ - "кой на кого искал да го сложи" - ще те изкарам много лесно над люспата в която мислиш, като ти отклоня силно-заинтригуваното УМНО, но заблудено съзнание от отклоняващите въздействия ... към -> ПРЕДЛАГАЩИТЕ ПАРИТЕ!! А те за всички са едни и същи!!!А на л.с. ще получиш малки д-ва за "свободата на мислене и действие" на Русия, по отношение на резултата към настоящия момент... който разбира се е различен като реклама в ТВ-реалността!Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
абе да ти кажа, Китай ми е проблем, те нищо, че уж са заедно, китайците искат да им го сложат, но са още слаби и руснаците не им се радват от много отдавна както и индийци, африканци, араби да не говорим за латинска америка, ще им го сложат един ден те, дай боже по скоро, че съвсем се уляха, много нагли, много, но ще си го получат само търпение и време ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Китай не им е никакъв проблем, защото пълноценно участва в цирка, включително и със златните си резерви! Всички интриги в ТВ-реалността са именно за да прикрият баланса, за да ви зареждат с надежди и за да ви определят "маршрута"! А света сам по себе си не може да каже нищо, както и никоя държава сама по себе си... зададеното поле на избор не включва това което очаквате! А никой няма силата да направи това което трябва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis
преди 10 години
Аз не мога да разбера американците що за нагла пасмина са, Йитай им било проблем, ми проблем им е, защото те нямат 17 трилиона външен дълг и имат налични златни резерви за разлика от FED, айде вече света да им каже у лево с тоя долар, че не моа да ги дишам вече, кога ли ще им писне и на жълтите и ще започнат масирана разпродажба на US Bonds, да види дедо ти Сорос "кон боб яде ли"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 3
Sakamano
преди 10 години
Спекулантите умеят да се приспособяват много бързо, тъй че ако избухне война познай кой ще изкяри. И да стане революция, ще паднат няколко глави, а останалите бързо ще се сдушат с новата власт и отново ще изплуват отгоре.А бедните и 10 революции да направят, накрая пак ще го духат - ако изобщо оцелеят. Историята го доказва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Банкерите ни водят към война, сигурен съм. Незнам дали ще е световна или да но ще се получи така, че ще има поне 2 огромни групи население, които ще се сблъскат крайно изнервени от статуковото! Надявам се банкерите да загубят и после да ги ловим като вредни гризачи! И финансистите и подобни спекуланти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
Ако въпросът ти е към мен - Не, не мисля така, а че такива като Сорос и него я забъркват, но мисля, че съм го написал ясно. Политиците са само пионките им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Т.е. у нас да пуснем Левончо Хампарцумян за премиер и ще оправи кашата, така ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още