IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

Еврото превърна ЕС в отношения между кредитори и длъжници, и в крайна сметка може да го разруши, смята легендарният инвеститор

08:32 | 24.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

В контраст с Европа САЩ се оформят като най-силната развита икономика. Шистовата енергия даде на страната важно конкурентно предимство като цяло и конкретно в петролната и химическата индустрии. Банковият сектор и този на домакинствата постигнаха известен напредък в намаляването на задлъжнялостта си. Вливането на ликвидност от Фед подкрепи цените на активите. Жилищният пазар се подобри, като строителството намалява безработицата. Фискалната спирачка пред икономиката също е на път да изчезне.

По-изненадващо, поляризацията на американската политика показва признаци на обръщане. Двупартийната система работеше относително добре в продължение на две столетия, защото двете партии трябваше да се борят за центъра в общите избори. След това Републиканската партия бе обсебена от коалиция на религиозни и пазарни фундаменталисти, впоследствие от неоконсерватори, които я тласнаха в крайното дясно.

Предварителните избори получиха предимство пред общите. Това допълни поляризацията на американската политика. В крайна сметка републиканското Чаено парти преигра и след блокирането на работата на правителството това, което остана от републиканците, започна да се съпротивявлява, което трябва да доведе до съживяване на двупартийната система.

Бъдещата посока на Китай, а не еврото, е основният източник на несигурност в глобалната икономика в момента. Китайският модел на растеж се е изчерпал, смята Джордж Сорос.

Този модел разчиташе на финансови репресии върху сектора на домакинствата, за да подпомогне растежа на износа и инвестициите. Като резултат секторът на домакинствата се сви до 35% от БВП, като спестяванията му вече не са достатъчни да финансират сегашния модел на растеж. Това доведе до експоненциален ръст в използването на разлчини форми за дългово финансиране.

Има някой стряскащи сходства между финансовата среда в Китай сега и тази в САЩ преди кризата от 2008 г., но контролът на китайското правителство върху икономиката е ключова разлика между двете страни. В САЩ финансовите пазари доминират политиката, докато в Китай държавата притежава банките и по-голямата част от икономиката, а коунистическата партия контролира държавните предприятия.

Виждайки опасностите централната банка на Китай предприе стъпки за овладяване ръста на дълговете през 2012 г. Когато обаче забавянето започна да предизвиква колебания в икономиката правителството наложи волята си. През юли 2013 г. управляващите наредиха на стоманената индустрия да рестартира пещите, а централната банка да улесни кредита, позволявайки на икономиката леко да се оттласне. През ноември Третият пленум на 18-я Централен комитет обяви машабни реформи. Тези развития са до голяма степен отговорни за подобряването на глобалните икономически перспективи.

Китайското ръководство бе право да даде предимство на икономическия растеж за сметка на структурните реформи, защото реформите, съчетани с мерки за икономии, тласкат икономиката в дефлационна посока. Има обаче неразрешено вътрешно противоречие в сегашната политика на Китай: ускоряването на растежа също така подклажда експоненциален ръст на дълговете, което не е устойчиво за повече от няколко години.

Кога и в каква степен това противоречие ще бъде разрешено ще има дълбоки последици за Китай и света. Успешната трансформация на Китай най-вероятно ще предизвика политически и икономически реформи, докато провалът ще подкопае все още широкото доверие в партийното ръководство, което ще доведе до репресии в страната и военна конфронтация в чужбина.

Другият голям нерешен проблем е липсата на подходящо управление в международен план. Неразбирателството между петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН изостря хуманитарните кризи в страни като Сирия, да не говорим за глобалното затопляне, което си продължава необезпокоявано. За разлика от китайския проблем обаче, който ще излезе на дневен ред в следващите пет години, липсата на глобално управничество може да продължи неопределено.

Вижте още от Сорос във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
И като си говорим за шизофренията на Сорос и самопризнанията му....Републиканската партия бе обсебена от коалиция на религиозни и пазарни фундаменталисти, впоследствие от неоконсерватори, които я тласнаха в крайното дясно. - Тия - пазарните фундаменталисти, не бяха ли либерастките икономисти? Ама като се срути къщичката станаха политици! Има обаче неразрешено вътрешно противоречие в сегашната политика на Китай: ускоряването на растежа също така подклажда експоненциален ръст на дълговете, което не е устойчиво за повече от няколко години.- А като се ускорява растежа на останалия свят какво става? В САЩ ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ ДОМИНИРАТ ПОЛИТИКАТА, докато в Китай държавата притежава банките и по-голямата част от икономиката, а комунистическата партия контролира държавните предприятия. ДРУГИЯТ ГОЛЯМ НЕРЕШЕН ПРОБЛЕМ Е ЛИПСАТА НА ПОДХОДЯЩО УПРАВЛЕНИЕ В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН. ЕТО КЪДЕ ГО СТЯГА ЧЕПИКЪТ! Дайте легално цялата власт на финансовата олигархия и тя ще оправя кашата ДЕТО Я ЗАБЪРКВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
"Тогава защо трябва да се бутаме да приемаме еврото?По-добре да продължим да си отглеждаме и ползваме българският лев"българския лев e с фиксиран обменния курс 1000 лева за 1 германска марка от 1 юли 1997г. След въвеждането на еврото и след деноминацията на лева през 1999г., фиксирания обменния курс е 1,95583 лева за 1 евро!Това до тук доказва безсмислието на тезата ти цитирана по-горе! Останалото няма да коментирам от поста ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Тогава защо трябва да се бутаме да приемаме еврото?По-добре да продължим да си отглеждаме и ползваме българският лев но публично да се каже на целият народ, че точно заради това и ЕС и САЩ и Русия се борят само за едно нещо - как да ни доведат по-бързо до фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
Безспорно! И ако се замени термина "политически" в заглавието още, с друго, ще стане по-голямо признанието :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
iivanoff
преди 10 години
До (-) -> този анализ (на Сорос) нали не мислиш че съм го писал АЗ, че да слагаш минус на 2 завършени смислово и изразяващи конкретна теза изречения от него, издаващи и обединяващи логически общ цикъл? - или с (-) си изразяваш несъгласие с логически общ цикъл? - ама него също не съм го създал АЗ :))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Ето самопризнание за капана поставен ТУК:"правителствените дългове са във валута, която никоя страна членка не контролира, което ги прави уязвими на фалит.""Настоящата рамка на еврото е постоянна, ... защото европейските власт биха наказали всяка държава, която я оспорва." - Хем няма мърдане, хем си поставен в условия, водещи те към фалит!Но, реално нещата са още много-много-по-зле, все пак това саморпизнание е частично и е само относно ВАЛУТАТА изместваща местните валути... а това е да речем условно резултатно под 30% от всички негативи на общия регулационен механизъм в който сме "попаднали"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още