IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

Еврото превърна ЕС в отношения между кредитори и длъжници, и в крайна сметка може да го разруши, смята легендарният инвеститор

08:32 | 24.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

С края на 2013 г. усилията за съживяване на растежа във водещите световни икономики, с излючение на еврозоната, имат благотворен ефект по целия свят. Всички надвиснали над глобалната икономика проблеми са с политически характер, пише Джордж Сорос за сайта project-syndicate.org.

След 25 години на стагнация Япония се опитва да възкреси икономиката си чрез вливане на ликвидност в безпрецедентни мащаби. Това е рискован експеримент: по-бързият растеж може да вдигне лихвите, което да направи обслужването на дълговете неустойчиво. Премиерът Шиндзо Абе обаче по-скоро ще поеме този риск, отколкото да обрече страната на слаб растеж. Съдейки по обществената подкрепа така би постъпил и всеки японец.

На другия полюс е Европейсият съюз, който върви към продължителна стагнация, от каквато Япония отчаяно се опитва да излезе. Залогът е всиок: страните членки може да преживеят изгубено десетилетие, което лесно да разруши Съюза.

Конструкцията на еврото, което бе базирано на германската марка, има фатален недостатък. Създаването на обща централна банка без общо финасново министерство означава, че правителствените дългове са във валута, която никоя страна членка не контролира, което ги прави уязвими на фалит. В резултат от краха през 2008 г. няколко страни членки задлъжняха прекалено, а рисковите премии направиха разделението между кредитори и длъжници в еврозоната постоянно.

Този вграден дефект на еврото можеше да бъде изправен чрез въвеждането на общи еврооблигации. За съжаление германският канцлер Ангела Меркел, отразявайки радикалната промяна в немското отношение към европейската интеграция, изключи това. Преди обединението Германия беше двигателят на интеграцията, но сега, обременени от разходите по обединеието, немските данъкоплатци са решени да не финансират европейските длъжници.

След кризата от 2008 г. Меркел настояваше, че всяка страна трябва да се грижи за своите финансови институции и че правителствените дългове трябва да се изплатят напълно. Без да го съзнава Германия повтаря фаталната грешка на Франция след края на Първата световна война. Настояването на френския премиер Аристид Бриан за репарации (от страна на Германия – бел. ред.) доведе до възхода на Хитлер. Днес политиката на Меркел предизвиква екстремистки движения в останалата част на Европа.

Настоящата рамка на еврото е постоянна, защото Германия винаги би направила необходимото, за да запази единната валута, а и защото европейските власт биха наказали всяка държава, която я оспорва. Въпреки това пикът на финансовата криза още не е преминал. Европейските финансови власти мълчаливо признаха, че мерките за икономии са контрапродуктивни и спряха налагането на допълнителни бюджетни ограничения. Това даде известна глътка въздух на задлъжнелите страни и дори при липсата на перспективи за растеж финансовите пазари се стабилизираха.

Бъдещите криза биха били поличтически по произход. В действителност това вече е очевидно, защото ЕС стана толкова фокусиран навътре, че не може да реагира на външни заплахи, било то от Сирия или Украйна. Перспективата обаче далеч не е безнадеждна: възобновяването на заплахата от Русия може да обърне тенденцията за дезинтеграция.

В резултат кризата трансформира ЕС от нещо, което предизвикваше ентусиазъм в нещо съвършено различно. Това, което трябваше да бъде доброволна асоциация на независими държави, която жертва част от суверинитета си за общото добро - въплъщение на принципите на отвореното общество - сега се превърна в отношения между кредитори и длъжници, която нито са доброволни, нито са равни. Всъщност еврото може да разруши напълно ЕС.

Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 10 години
светът на американците да им го слижи:), публична тайна е,че евреите искат едно правителство, една централна банка (а нея вече я има, Световната Банка) единен свят и това ще стане, но човека е друг тип животно което симулира че е дресирано а всъщност не е и е доста по креативно от останалите животински видове, така че всяка империя има възход и разпад и не вярвам Еврейската американска пасмина да просъществуват вовеки веков на власт въпреки че всячески се опитват да дезинформират, натискат, властват, създават войни и конфликти между хората. Ще дойде ден когато хората ще са просветени, образовани и единни и няма да се поддават на банкерски манипулаций и простотии, просто съзнанието ще е сменено и нито централни банки, нито централни правителства ще имат власт над хората, звучи утопия но това е пътят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Прати, че ми стана интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
нищо подобно!!първо изобщо няма такова разделение от гледна точка не само на желания а на възможности! - това по повод на предположението ти /което после напълно погрешно ползваш и като аргумент към необясняващо логично елементарни взаимовръзки в реалността своя теория/ - "кой на кого искал да го сложи" - ще те изкарам много лесно над люспата в която мислиш, като ти отклоня силно-заинтригуваното УМНО, но заблудено съзнание от отклоняващите въздействия ... към -> ПРЕДЛАГАЩИТЕ ПАРИТЕ!! А те за всички са едни и същи!!!А на л.с. ще получиш малки д-ва за "свободата на мислене и действие" на Русия, по отношение на резултата към настоящия момент... който разбира се е различен като реклама в ТВ-реалността!Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
абе да ти кажа, Китай ми е проблем, те нищо, че уж са заедно, китайците искат да им го сложат, но са още слаби и руснаците не им се радват от много отдавна както и индийци, африканци, араби да не говорим за латинска америка, ще им го сложат един ден те, дай боже по скоро, че съвсем се уляха, много нагли, много, но ще си го получат само търпение и време ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Китай не им е никакъв проблем, защото пълноценно участва в цирка, включително и със златните си резерви! Всички интриги в ТВ-реалността са именно за да прикрият баланса, за да ви зареждат с надежди и за да ви определят "маршрута"! А света сам по себе си не може да каже нищо, както и никоя държава сама по себе си... зададеното поле на избор не включва това което очаквате! А никой няма силата да направи това което трябва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis
преди 10 години
Аз не мога да разбера американците що за нагла пасмина са, Йитай им било проблем, ми проблем им е, защото те нямат 17 трилиона външен дълг и имат налични златни резерви за разлика от FED, айде вече света да им каже у лево с тоя долар, че не моа да ги дишам вече, кога ли ще им писне и на жълтите и ще започнат масирана разпродажба на US Bonds, да види дедо ти Сорос "кон боб яде ли"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 3
Sakamano
преди 10 години
Спекулантите умеят да се приспособяват много бързо, тъй че ако избухне война познай кой ще изкяри. И да стане революция, ще паднат няколко глави, а останалите бързо ще се сдушат с новата власт и отново ще изплуват отгоре.А бедните и 10 революции да направят, накрая пак ще го духат - ако изобщо оцелеят. Историята го доказва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Банкерите ни водят към война, сигурен съм. Незнам дали ще е световна или да но ще се получи така, че ще има поне 2 огромни групи население, които ще се сблъскат крайно изнервени от статуковото! Надявам се банкерите да загубят и после да ги ловим като вредни гризачи! И финансистите и подобни спекуланти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
Ако въпросът ти е към мен - Не, не мисля така, а че такива като Сорос и него я забъркват, но мисля, че съм го написал ясно. Политиците са само пионките им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Т.е. у нас да пуснем Левончо Хампарцумян за премиер и ще оправи кашата, така ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още