IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

Еврото превърна ЕС в отношения между кредитори и длъжници, и в крайна сметка може да го разруши, смята легендарният инвеститор

08:32 | 24.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос: Всички проблеми пред глобалната икономика са политически

С края на 2013 г. усилията за съживяване на растежа във водещите световни икономики, с излючение на еврозоната, имат благотворен ефект по целия свят. Всички надвиснали над глобалната икономика проблеми са с политически характер, пише Джордж Сорос за сайта project-syndicate.org.

След 25 години на стагнация Япония се опитва да възкреси икономиката си чрез вливане на ликвидност в безпрецедентни мащаби. Това е рискован експеримент: по-бързият растеж може да вдигне лихвите, което да направи обслужването на дълговете неустойчиво. Премиерът Шиндзо Абе обаче по-скоро ще поеме този риск, отколкото да обрече страната на слаб растеж. Съдейки по обществената подкрепа така би постъпил и всеки японец.

На другия полюс е Европейсият съюз, който върви към продължителна стагнация, от каквато Япония отчаяно се опитва да излезе. Залогът е всиок: страните членки може да преживеят изгубено десетилетие, което лесно да разруши Съюза.

Конструкцията на еврото, което бе базирано на германската марка, има фатален недостатък. Създаването на обща централна банка без общо финасново министерство означава, че правителствените дългове са във валута, която никоя страна членка не контролира, което ги прави уязвими на фалит. В резултат от краха през 2008 г. няколко страни членки задлъжняха прекалено, а рисковите премии направиха разделението между кредитори и длъжници в еврозоната постоянно.

Този вграден дефект на еврото можеше да бъде изправен чрез въвеждането на общи еврооблигации. За съжаление германският канцлер Ангела Меркел, отразявайки радикалната промяна в немското отношение към европейската интеграция, изключи това. Преди обединението Германия беше двигателят на интеграцията, но сега, обременени от разходите по обединеието, немските данъкоплатци са решени да не финансират европейските длъжници.

След кризата от 2008 г. Меркел настояваше, че всяка страна трябва да се грижи за своите финансови институции и че правителствените дългове трябва да се изплатят напълно. Без да го съзнава Германия повтаря фаталната грешка на Франция след края на Първата световна война. Настояването на френския премиер Аристид Бриан за репарации (от страна на Германия – бел. ред.) доведе до възхода на Хитлер. Днес политиката на Меркел предизвиква екстремистки движения в останалата част на Европа.

Настоящата рамка на еврото е постоянна, защото Германия винаги би направила необходимото, за да запази единната валута, а и защото европейските власт биха наказали всяка държава, която я оспорва. Въпреки това пикът на финансовата криза още не е преминал. Европейските финансови власти мълчаливо признаха, че мерките за икономии са контрапродуктивни и спряха налагането на допълнителни бюджетни ограничения. Това даде известна глътка въздух на задлъжнелите страни и дори при липсата на перспективи за растеж финансовите пазари се стабилизираха.

Бъдещите криза биха били поличтически по произход. В действителност това вече е очевидно, защото ЕС стана толкова фокусиран навътре, че не може да реагира на външни заплахи, било то от Сирия или Украйна. Перспективата обаче далеч не е безнадеждна: възобновяването на заплахата от Русия може да обърне тенденцията за дезинтеграция.

В резултат кризата трансформира ЕС от нещо, което предизвикваше ентусиазъм в нещо съвършено различно. Това, което трябваше да бъде доброволна асоциация на независими държави, която жертва част от суверинитета си за общото добро - въплъщение на принципите на отвореното общество - сега се превърна в отношения между кредитори и длъжници, която нито са доброволни, нито са равни. Всъщност еврото може да разруши напълно ЕС.

Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
И като си говорим за шизофренията на Сорос и самопризнанията му....Републиканската партия бе обсебена от коалиция на религиозни и пазарни фундаменталисти, впоследствие от неоконсерватори, които я тласнаха в крайното дясно. - Тия - пазарните фундаменталисти, не бяха ли либерастките икономисти? Ама като се срути къщичката станаха политици! Има обаче неразрешено вътрешно противоречие в сегашната политика на Китай: ускоряването на растежа също така подклажда експоненциален ръст на дълговете, което не е устойчиво за повече от няколко години.- А като се ускорява растежа на останалия свят какво става? В САЩ ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ ДОМИНИРАТ ПОЛИТИКАТА, докато в Китай държавата притежава банките и по-голямата част от икономиката, а комунистическата партия контролира държавните предприятия. ДРУГИЯТ ГОЛЯМ НЕРЕШЕН ПРОБЛЕМ Е ЛИПСАТА НА ПОДХОДЯЩО УПРАВЛЕНИЕ В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН. ЕТО КЪДЕ ГО СТЯГА ЧЕПИКЪТ! Дайте легално цялата власт на финансовата олигархия и тя ще оправя кашата ДЕТО Я ЗАБЪРКВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
"Тогава защо трябва да се бутаме да приемаме еврото?По-добре да продължим да си отглеждаме и ползваме българският лев"българския лев e с фиксиран обменния курс 1000 лева за 1 германска марка от 1 юли 1997г. След въвеждането на еврото и след деноминацията на лева през 1999г., фиксирания обменния курс е 1,95583 лева за 1 евро!Това до тук доказва безсмислието на тезата ти цитирана по-горе! Останалото няма да коментирам от поста ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Тогава защо трябва да се бутаме да приемаме еврото?По-добре да продължим да си отглеждаме и ползваме българският лев но публично да се каже на целият народ, че точно заради това и ЕС и САЩ и Русия се борят само за едно нещо - как да ни доведат по-бързо до фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
Безспорно! И ако се замени термина "политически" в заглавието още, с друго, ще стане по-голямо признанието :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
iivanoff
преди 10 години
До (-) -> този анализ (на Сорос) нали не мислиш че съм го писал АЗ, че да слагаш минус на 2 завършени смислово и изразяващи конкретна теза изречения от него, издаващи и обединяващи логически общ цикъл? - или с (-) си изразяваш несъгласие с логически общ цикъл? - ама него също не съм го създал АЗ :))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Ето самопризнание за капана поставен ТУК:"правителствените дългове са във валута, която никоя страна членка не контролира, което ги прави уязвими на фалит.""Настоящата рамка на еврото е постоянна, ... защото европейските власт биха наказали всяка държава, която я оспорва." - Хем няма мърдане, хем си поставен в условия, водещи те към фалит!Но, реално нещата са още много-много-по-зле, все пак това саморпизнание е частично и е само относно ВАЛУТАТА изместваща местните валути... а това е да речем условно резултатно под 30% от всички негативи на общия регулационен механизъм в който сме "попаднали"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още