IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се отрази вербалната интервенция на Йенс Вайдман на пазарите

Доходността по облигациите на държавите от периферията на еврозоната спадна до нови исторически стойности

18:49 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как се отрази вербалната интервенция на Йенс Вайдман на пазарите

Доходността по испанските, италианските и португалските облигации слезе до нови исторически ниски стойности. Това се случва на фона на спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разхлаби още паричната си политика. Това от своя страна накара инвеститорите да търсят по-висока възвръщаемост в по-евтини активи, пише Ройтерс.

Въпреки че Федералният резерв на САЩ започна да обръща посоката на своята ултра-гъвкава парична политика, то европейските централни банкери си оставят вратичка към нетрадиционните мерки, ако дефлационните рискове в еврозоната нараснат.

В четвъртък доходността по 10-годишните испански облигации удари ново 8-годишно дъно от 3,25%. Доходността по италианските облигации слезе на 8,5-годишно дъно от 3,30%, а португалските държавни ценни книжа отчетоха ново 4-годишно дъно от 4,02%.

Търсенето на облигации на периферните държави в еврозоната се покачи заради курса на политиката на ЕЦБ. Търсенето им задмина това на германските и американските, които се считат за световен бенчмарк при образуването на редица лихвени проценти. Доходността спадна до предкризисните нива в Гърция, където през 2010 г. изригна европейската дългова криза, а кулминацията й бе преди две години, когато страната обяви неплатежоспособност по дълга си.

Въпреки спада в доходността, облигациите все още предлагат солидна премия над немските държавни облигации, чиято доходност се понижи с 2 базисни пункта до 1,55%. Гръцките в моментс имат най-високата доходност в региона - 6,88%.

Последните спекулации, че ЕЦБ може да действа, дойдоха най-неочаквано от... Германия, чиито политици и централни банкери многократно изразяваха опасенията си относно нетрадиционната парична политика.

Във вторник членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Централната банка на Германия Йенс Вайдман каза, че не е изключено въвеждането на отрицателни лихви по депозитите, чрез които да се обуздае покачването на еврото. Другата възможност пред ЕЦБ е да бъдат предприети действия по изкупуване на заеми и други активи от банките, за да се стимулира икономиката на еврозоната.

Въпреки че еврото непрекъснато пада, а фондовите пазари се стабилизираха, трейдърите на облигации са на мнение, че коментарите на ЕЦБ просто са дали на инвеститорите още една причина, поради която да продължат да изкупуват дълг на страните от периферията на еврозоната. Търсенето нарасна сериозно от началото на годината.

Всяко по-нататъшно облекчаване на политиката от страна на ЕЦБ най-малкото ще закотви доходността на най-високо оценяваните задължения при ултра-ниски нива, така че инвеститорите, преследващи висока доходност, ще да бъдат принудени да погледнат по-надолу в рейтинговата скала.

Централната банка ще реши какво ще прави на 3 април.

Ще стартира ли ЕЦБ програма за количествени улеснения по подобие на Федералния резерв на САЩ, който постепенно прекратява своята? Как реагираха пазарите на вербалната интервенция на Йенс Вайдман? Предупреждение или заплаха е тя?

Вижте повече в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air със Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още