IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: ЕЦБ не трябва да реагира пресилено на забавянето на инфлацията

Изключително ниските лихви са риск за финансовата стабилност, подчерта ръководителят на Бундесбанк

15:38 | 29.03.14 г.
Вайдман: ЕЦБ не трябва да реагира пресилено на забавянето на инфлацията

Еврозоната не се намира в дефлационен цикъл и Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да реагира пресилено на забавянето на инфлацията, което е причинено главно от циклични фактори. Такова становище изрази ръководителят Централната банка на Германия (Бундесбанк) Йенс Вайдман, цитиран от Ройтерс.

Последните коментари на Вайдман се разминават със застъпената от него теза по-рано през седмицата. Във вторник той посочи, че EЦБ може да обмисли предприемане на действия по изкупуване на заеми и други активи от банките, за да повдигне икономиката на еврозоната.

Идеите на ръководителя на Бундесбанк традиционно имат голяма тежест в дебата за бъдещето на монетарната политика на Стария континент. През седмицата той отбеляза, че "неконвенционалните мерки, които се обсъждат, до голяма степен са неизследвана територия. Това означава, че ние се нуждаем от дискусия за тяхната ефективност, а също и за техните вреди и странични ефекти. Това обаче не означава, че една програма за количествени улеснения е извадена от дебата. Ние обаче трябва да имаме гаранции, че проблемите с финансирането са налице".

Въпреки това в интервю за германска медия през уикенда Вайдман зае до голяма степен доскорошната си позиция. Той предупреди за рисковете, които могат да породят ниските лихвени равнища, ако бъдат запазени за продължителен период от време.

"Очевидно е за мен, че изключително ниските лихви са риск за финансовата стабилност", подчерта той.

Инвеститорите продължават да наблюдават отблизо ситуацията с паричната политика на Стария континент. Сред възможните варианти за предстоящото през следващата седмица заседание на ЕЦБ е дори и въвеждането на отрицателни лихви по депозитите с цел преместване на средствата от банките в реалната икономика.

Бундесбанк е един от големите противници на програмите на ЕЦБ за покупка на държавни облигации, изготвени по време на дълговата криза. Още в разгара на кризата германската банка отбеляза, че подобен ход може даде спорни резултати в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още