IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Лесните пари на ЕЦБ могат да блокират структурните реформи

Рискът от дефлация в еврозоната е много ограничен, заяви гуверньорът на Бундесбанк

10:28 | 22.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман: Лесните пари на ЕЦБ могат да блокират структурните реформи

Европейската централна банка (ЕЦБ) остава в готовност при нужда да предприеме по-нататъшни действия. Това заяви гуверньорът на Централната банка на Германия Йенс Вайдман, но изрази скептицизъм относно ползите от дългосрочните операции по рефинансиране на банките (LTRO) и планираните отрицателни лихвите по депозитите.

В интервю за германския седмичник Wirtschaftswoche Вайдман представи рисковете от лесните пари, с които правителството и частния сектор вече до голяма степен са свикнали. По думите му ефективността на паричната политика става все по-ограничена с понижаването на основната лихва в близост до нулата.

"Нашето послание е следното: ЕЦБ е готова да действа, ако е необходимо. Традиционните инструменти обаче са по-малко ефективни при близки до нулата ставки", посочи гуверньорът на Бундесбанк.

Според него рискът от дефлация за еврозоната е "много ограничен".

Макар че не се противопостави открито на идеята за отрицателни лихви по депозитите, Вайдман предупреди, че подобен ход може да има противоположен на желания ефект.

Въпреки че целта е да се стимулира кредитирането, "не може да бъде пренебрегнато, че банките прехвърлят по-високите разходи, свързани с отрицателни лихвите по депозитите, на кредитополучателите чрез по-високи лихвени проценти".

Йенс Вайдман също така заяви, че е скептичен по отношение на LTRO с цел стимулиране на реалната икономика – възможност, която бе спомената от президента на ЕЦБ Марио Драги.

Вайдман призна, че една бъдеща LTRO ще попречи на банките да използват парите, за да инвестират в държавни облигации. Въпреки това уточни, че това може да стане "най-лесно и най-убедително чрез ценообразуване, което ще направи опции като кери трейда непривлекателни".

Гуверньорът на Бундесбанк потвърди и предходните си опасения, свързани с нерестриктивната монетарна политика на ЕЦБ. "Има опасност държавите-членки и частният сектор да свикнат с евтините пари и да пропуснат реализирането на структурни реформи, поддържайки живи банки и фирми без устойчиви бизнес модели", посочи Вайдман.

Той призова ЕЦБ и Европейския банков орган да вземат предвид рисковете, породени от държавните облигации.

"Кризата показа, че държавните облигации също носят рискове за балансите на банките. Това трябва да бъде признато в стрес тестовете", каза още Йенс Вайдман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още