IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Понижението на лихвата от ЕЦБ не е удар по германските спестявания

Европейската банка не очаква делфационен сценарий, заяви гуверньорът на Бундесбанк

16:21 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи на последното си заседание основната лихва не е било взето с цел да засегне спестяванията на германците. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на финансовата институция и гуверньор на Бундесбанк Йенс Вайдман, цитиран от Wall Street Journal.

Изявлението на Weidmann дойде по-малко от седмица, след като ЕЦБ изненадващо намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до рекордно ниското ниво от 0,25%. Решението повиши напражението в Германия – страна, известна с традиционно високото равнище на спестяванията си. Основните притеснения дойдоха от възможността за значително покачване на инфлацията.

В речта си пред Конференцията на германските банкери Йенс Вайдман заяви, че разбира опасенията за "пълзящо отчуждаване на германските спестявания". Въпреки това той посочи, че решението на ЕЦБ не може да се разглежда като "конкретна дискриминация за германците".

Ходът на ЕЦБ дойде на фона на публикуваните в началото на месеца данни за инфлацията, която достигна близо 4-годишно дъно от 0,7% през октомври. Резултатът остана значително под средносрочната цел на банката от малко под 2 на сто.

Въпреки че запази дипломатичния топ по време на изявлението си, Вайдман не заяви пряко в речта си дали одобрява или отрича решението на ЕЦБ. След срещата запознати с въпроса източници обаче заявиха пред Wall Street Journal, че гуверньорът на Бундесбанк се противопоставя на хода в лично качество.

Като цяло, Йенс Вайдман защити експанзивната посока на сегашната монетарна политика в 17-членния блок. По думите му ниският ценови натиск и слабите икономически перспективи оправдават тази политика.

"И все пак, ние в Изпълнителния съвет на ЕЦБ не очакваме делфационен сценарий", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още