IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Правителствата трябва да ускорят икономическата интеграция

Според гуверньора на Bundesbank само паричната политика няма да заздрави напълно икономиката без правителствени действия в редица области

13:15 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Гуверньорът на Bundesbank Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

В навечерието на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел тази седмица гуверньорът на Централната банка на Германия (Bundesbank) Йенс Вайдман призова правителствата на страните от еврозоната да ускорят икономическата интеграция. Той сподели, че липсата на прогрес пречи на изпълнението на задачите на централните банкери на валутния блок, пише Financial Times.

Според Вайдман само паричната политика няма да заздрави напълно икономиката без правителствени действия във всяко едно отношение - от фискалната политика до мобилността на пазара на труда.

„Хетерогенността е проблем за еврозоната. Централните банкери имат само един инструмент, който е познат на всички. Отговорността пада върху другите политици, които трябва да допринесат за конвергенцията“, сподели Вайдман в интервю за британския вестник.

На срещата на върха тази седмица лидерите на ЕС трябва да обсъдят подкрепеното от немците предложение за „договорни отношения" с Брюксел, които ще обвържат всички страни от еврозоната в програми за икономически спасителни реформи.

Планът срещна съпротивата на редица страни членки от Южна Европа, водени от Париж. Те отказват да го подкрепят, освен ако не включва финансови стимули за тези, които ще подпишат договорите.

Както гласи проектът за договор, споразуменията ще обхванат почти всички икономически решения, взимани на национално ниво, включително „представянето на трудовия и продуктовите пазари, ефективността на публичния сектор, както и научноизследователската и развойна дейност, образованието и професионалното обучение“.

Проектът не съдържа нищо конкретно за финансовите стимули, поискани от Париж, наричани още „механизми за солидарност“. Франция иска Брюксел само да „проучи всички възможности“ за това дали ще има кредити, грантове или гаранции и колко голяма по размер може да бъде финансовата помощ.

Bundesbank е притеснена, че усилията, които полага, за да защитава Европейската централна банка (ЕЦБ) срещу критиките в родната й страна, ще срещнат още повече трудности без икономически реформи по инициатива на правителствата, включително и в страните от Южна Европа.

Вайдман каза, че лихвените проценти са твърде ниски за икономическото влияние на еврозоната. Но той вижда това като естествена последица от относителната сила на германската икономика и забавянето в останалите.

Позицията на Bundesbank може да бъде относително измамна, ако, например, ниските лихви подхранят пазара на недвижими имоти и притиснат централната банка да прибегне до най-различни мерки, като, например, да сложи лимит върху ипотечното кредитиране, за да контролира пазара.

Въпреки че няма обезателни опасения за съществуването на такива балони, немската централна банка внимателно следи пазара, най-вече в големите германски градове, където цените на имотите нараснаха неимоверно през последната година.

Вайдман подчерта, че, докато обществото в Германия е загрижено за ниските лихви на ЕЦБ, то продължава да подкрепя интеграцията в ЕС.

С инфлация наполовина от целта на ЕЦБ от 2 на сто, която имаме в момента в евро блока, централните банкери са под напрежение да сторят повече, за да избегнат дефлация в японски стил.

Очакванията на Bundesbank са през ноември инфлацията да е по-ниска спрямо миналия месец. Но банкерите предупредиха за ненужното задълбочено тълкуване на промените, които са изкривени от начина, по който Германия мери своя хармонизиран индекс на потребителските цени.

Те изчисляват, че това е повишило инфлацията в Германия с 0,6 процентни пункта през ноември. Все пак успокояват, че ефектът няма да се прояви през декември, но инфлацията в страната ще се понижи с приблизително половин процентен пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още