IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank с по-оптимистична прогноза за растежа на Германия

Според немската централна банка икономиката на страната ще се разшири с 0,5% през тази и с 1,7% през следващата година

12:55 | 06.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Bundesbank – Централната банка на Германия, повиши прогнозите си за очаквания икономически растеж на страната, предава ВВС.

Финансовата институция промени оценката си за растежа на брутния вътрешен продукт за 2013 г. на най-голямата икономика в Европа от 0,3% до 0,5%. За 2014 г. прогнозата й също е по-оптимистична – 1,7% спрямо предишната оценка за ръст от 1,5%.

Централната банка на Германия прави прогнози два пъти годишно. Последната оценка за напредъка на страната тя направи през юни. Тогава Bundesbank не се ангажира да посочи с колко ще се разшири БВП на страната през 2015 г. Сега очакванията са растежът да бъде от 2 на сто.

„Немската икономика е в добра форма: безработицата е ниска, заетостта се покачва, а ръстът на работните заплати се нормализира“, заяви президентът на Bundesbank Йенс Вайдман.

Той сподели, че ниските лихвени проценти стимулират жилищното строителство и вътрешното потребление, въпреки че търговията отслабва.

В началото на ноември Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основната лихва от 0,5% до 0,25%. Вчера тя остави лихвения процент без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още