IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст на еврозоната забавя темпа си през третото тримесечие

БВП на 17-членния валутен блок е нараснал с 0,1% през трите месеца до края на септември

14:02 | 14.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическият ръст на еврозоната забавя темпа си през третото тримесечие

Икономиката на еврозоната се е разширила по-малко от очакваното през третото тримесечие, показаха последните публикувани в четвъртък данни на европейската статистическа служба Евростат.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на 17-членния валутен блок е нараснал с 0,1% през трите месеца до края на септември в сравнение с покачването от 0,3% тримесечие по-рано, пише WBP Online.

Измерен на годишна база, БВП на еврозоната се e понижил с 0,4 на сто през тримесечието, надхвърляйки леко очакванията за спад от 0,3%. Ревизираните данни за предходното тримесечие показаха отстъпление от 0,6 на сто.

Публикуваните по-рано през деня данни показаха, че френската икономика се е върнала към свиване през трите месеца до края на септември. Предварителните данни на Националния институт за статистика и икономически изследвания (INSEE) отчетоха спад на БВП на втората по големина икономика в Европейския съюз с 0,1% на тримесечна база в периода юли-септември. През предходното тримесечие бе отчетено покачване от 0,5%.

Измерена на годишна база, първоначалната оценка на БВП разкри увеличение от 0,2%, оставайки леко под пазарните прогнози за ръст от 0,3%, Тримесечие по-рано бе постигнато покачване от 0,5 на сто.

Друг правителствен доклад показа, че ръстът на потреблението на домакинствата се е забавил до 0,2% през третото тримесечие след покачването с 0,4% през предходното. Инвестициите пък са се понижили с 0,6 на сто.

Същевременно БВП на Германия – единствената икономика в еврозоната, която избегна рецесията, се е разширил в съответствие с очакванията през третото тримесечие, показаха данните на Федералния статистически институт Destatis.

Германската икономика, която е отговорна за повече от една четвърт от БВП на цялата еврозона, е отчела растеж от 0,3% през трите месеца до края на септември. През предходното тримесечие бе отчетено покачване от 0,7%.

"Разходите за крайно потребление на домакинствата и на правителството бяха малко по-високи, отколкото през предходното тримесечие", посочиха от германската статистическа служба.

Повече за германската икономика може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Ще си проличи, ако тенденцията се запази и усили през следващата година. Факт е обаче, че краткосрочните мерки на Тройните помогнаха за този минимален ръст. На мен ми е интересно защо Инвестор не пуска статия по темата, а ни занимава с изследване на ИПИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
А викаш негативите са на предните (щото тез много малко са били на власт), ама пък позитивите са си на новите тройни (щото пък вече са достатъчно на власт). Нема начин да не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Давайте данните за БГ. НСИ и Евростат вече ги публикуваха.Имаме ръст на годишна база 0.8 % и спрямо второ тримесечие 0.6%. Мерките на новите Тройни дават резултат и има признаци на леко съживяване. Важно е обаче дали тенденцията ще се усили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още