IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото ще запише най-лошите си две седмици от година насам

Намаляването на основната лихва е последният класически монетарен стимул, който ЕЦБ прилага като защитна мярка

10:54 | 08.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото ще запише най-лошите си две седмици от година насам

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото поевтиня за най-слабата си двуседмична серия от повече от година насам, след като Европейската централна банка гласува намаляване на основния лихвен процент, а малко по-късо кредитната агенция Standard & Poor’s понижи рейтинга на Франция. Единната валута стана обект на масови разпродажби и потъна до двумесечно дъно при 1,3296 спрямо долара.

В същото време американската валута остава стабилна в основните си кръстосани курсове преди днешните данни за октомврийската заетост в САЩ и след вчерашните макроикономически новини, които показаха, че щатската икономика се е разширила с повече от очакваното.

Европейската централна банка намали вчера основния лихвен процент в еврозоната до 0,25% от досегашните 0,5%, като антикризисна мярка срещу незадоволителния растеж, високата безработица и спада на инфлацията в региона. Намаляването на основната лихва е последният класически монетарен стимул, който ЕЦБ прилага като защитна мярка, което означава, че ако икономиката продължи да буксува, много скоро централната банка ще заговори за прилагане на стимули, по примера на Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка.

От кредитната агенция Standard & Poor’s коментираха понижения френски кредитен рейтинг със забавения растеж, който вероятно ще ограничи способността на правителството да подобри публичните финанси. Франция загуби първокласната си оценка през януари 2012 г. След последното понижение рейтингът е "АА".

Брутният вътрешен продукт на САЩ нараства с 2,8% на годишна база през третото тримесечие на годината. Данните изненадващо изпревариха предварителните прогнози, според които БВП трябваше да се разшири с едва 2% и в същото време се оказаха по-добри от измерените през второто тримесечие на годината 2,5%.

Силните данни за подобрението на американската икономика може да доведат до изненада и при днешните данни за заетостта. Очакванията са САЩ да добави 120 000 нови работни места през октомври, което ще означава, че темпът на подобрение на трудовия пазар се забавя.

Двойката EUR/USD се търгува днес в стойностите около 1,3400. Еврото успя да възстанови част от загубите и да потърси реванш за резките вчерашни спадове. През последните две седмици единната европейска валута поевтиня с 2,9%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Нивата около 1,3830 се оказаха повратна точка за възходящия тренд при двойката. Точно там бе разположена правата, начертана по върховете от месец март насам. Дълбоката корекция на щатския долар се усили след последователните пробиви на редица ключови нива на подкрепа.

Следващите ключови подкрепи, с които щатската валута ще трябва да се справи, са разположени в зоните около 1,3350 и 1,3295. Двойката остава да се търгува в рамките на възходящ канал, което усилва вероятността за връщане на предимството на еврото.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още