IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Capital Economics: Количествените улеснения на ЕЦБ няма да се окажат панацея

Анализаторската компания посочва три възможни начина за осъществяване на неконвенционалната парична политика и техните ефекти

08:36 | 24.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Capital Economics: Количествените улеснения на ЕЦБ няма да се окажат панацея

Нарастват очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предприеме количествени улеснения (QE - Quantitative Easing: стратегия за вливане на ликвидност, когато лихвите вече са ниски, чрез покупка на активи), за да стимулира икономиката, но според анализаторската компания Capital Economics това може да не е панацеята, на която инвеститорите се надяват, пише CNBC. 

Коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги след априлското заседание на централната банка хвана инвеститорите неподготвени. Драги заяви, че "управителният съвет на ЕЦБ е единодушен в своя ангажимент за използване и на неконвенционални инструменти в рамките на своя мандат, за да се справи ефективно с рисковете от твърде продължителен период на ниска инфлация".

Някои инвеститори изтълкуваха "неконвенционалните инструменти" като сигнал, че ЕЦБ може да обмисли QE. За разлика от Федералния резерв, ЕЦБ избегна използването на QE след финансовата криза през 2008 г., като вместо това избра да стимулира растежа чрез намаляване на лихвените проценти и осигуряване на банките с неограничена ликвидност под формата на заеми.

"Разбира се, самото обявяване на всяка форма на QE може да има желания ефект, тъй като това би означавало скъсване с миналото и желание да се направи повече от страна на централната банка", коментира главният икономист на Capital Economics Джулиан Джесъп. "Възможностите за QE обаче сега се толкова широко дискутирани, че е трудно да се повярва, че някакъв вид действия не са калкулирани в цените."

Джесъп добавя, че е трудно да се постигне резултат, който да удовлетворява всички инвеститори, включително тези, които очакват рязка обезценка на еврото, както и по-нататъшно силно поскъпване на облигациите и акциите. "Ние не очакваме предприемането на QE да повлияе радикално на икономиката, като това, което се случва от другата страна на Атлантическия океан, в крайна сметка може да се окаже много по-важно за пазарите", посочва той.

Три възможни пътя за количествените улеснения

Последна актуализация: 17:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още