IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Capital Economics: Количествените улеснения на ЕЦБ няма да се окажат панацея

Анализаторската компания посочва три възможни начина за осъществяване на неконвенционалната парична политика и техните ефекти

08:36 | 24.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Capital Economics: Количествените улеснения на ЕЦБ няма да се окажат панацея

На фона на надеждите, че ЕЦБ ще предприеме ход за стимулиране на икономиката, който ще съживи растежа и ще ускори инфлацията, като едновременно с това поевтини еврото и вдигне цените на акциите и облигациите, Capital Economics изтъква три потенциални посоки, по които ЕЦБ може да поеме, ако експанзионистичната парична политика приеме формата на QE.

"Ако основната грижа е, че слабостта на банковия сектор задържа икономическия растеж, би имало смисъл ЕЦБ да се фокусира върху допълнителни покупки на активи от частния сектор", казва Джесъп. Тази опция според икономиста ще има най-голямо положително въздействие върху цените на акциите и корпоративните облигации в еврозоната, но ще е придружена от нежелания ефект на засилване на еврото, като относителната сила на по-рисковите финансови активи от региона се повиши, което би било негативно за държавните облигации.

Втора възможност е ЕЦБ да адресира риска от дефлация чрез увеличаване на паричното предлагане. Това може да накара ЕЦБ да се съсредоточи върху покупката на държавни облигации. Това обаче отново би имало неблагоприятния ефект на засилване на еврото, ако бъде подкопана фискалната дисциплина в южните европейски страни, където доходността по държавните облигации вече е спаднала до нива, които е трудно да бъдат обосновани от перспективата пред публичните им финанси, посочва Джесъп.

Третият сценарий би могъл да включва покупките на по-качествените немски или френски ДЦК, което според Джесъп може допълнително да отслаби еврото. Ефектът обаче може да бъде ограничен, тъй като доходността по тези инструменти вече е много ниска, тъй като инвеститорите са калкулирали в цените риска от дефлация.

Capital Economics очаква облекчаването на паричната политика на ЕЦБ да допринесе за леко отслабване на еврото до 1,30 долара до края на годината (от 1,3816 в момента) и по-добро представяне на европейските акции и облигации в сравнение с американските.

Инвеститорите ще слушат внимателно речта на президента на ЕЦБ Марио Драги в Амстердам в четвъртък, след като търсят всякакви знаци за това какви стъпки може да предприеме централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още