IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: ЕЦБ е единодушна в полза на неконвенционалните инструменти

Ключовият въпрос е дали силата на еврото рискува да забави връщането на инфлацията до очакваните нива, посочи членът на ЕЦБ

18:19 | 22.04.14 г.
Кьоре: ЕЦБ е единодушна в полза на неконвенционалните инструменти

Европейската централна банка (ЕЦБ) все още има възможността да разхлаби лихвените проценти в опитите си да се пребори със забавящата се инфлация. Такова становище изрази пред френския ежедневник Le Monde членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Беноа Кьоре.

Според Кьоре банката "има няколко инструменти в случай, че е необходимо да се разхлаби паричната политика". Той добави, че "все още има възможност за намаляване на основния лихвен процент".

Наред с другите инструменти на монетарната политика Беноа Кьоре посочи и възможността за отрицателна ставка по депозитите. Той отново подчерта, че ИС на банката е единодушен в подкрепата си за използването на неконвенционални мерки, включително "потенциално количествено улеснение, ако обстоятелствата налагат това".

На въпрос относно силното евро, Кьоре заяви, че ключовият въпрос за ЕЦБ е дали силата на единната валута "рискува да забави връщането на инфлацията до ниво, близко до и под 2%, което е нашата дефиниция за ценова стабилност".

Той посочи, че е "сигурен", че поскъпването на еврото от лятото на 2012 г. насам е допринесло за ниското ниво на текущата инфлация.

"При равни други условия колкото по-силно е еврото, толкова по-оправдава би била нерестриктивната парична политика", допълни той.

Що се касае до механизма на осъществяване на евентуалната програма за количествени улеснения, членът на ИС на ЕЦБ отбеляза, че то ще трябва да се основава на "широк кръг от активи, за да се инжектира достатъчно ликвидност в икономиката".

Беноа Кьоре заяви още, че възраждането на пазара на дълг, обезпечен с активи, е "в действие в средносрочен план", и че целта не е да се пресъздаде пазара отпреди кризата, а да се създаде по-проста и по-прозрачна основа.

"Ако обезпечените с активи задължения са по-прозрачни и прости, те ще бъдат по-малко рисковани", коментира членът на ИС на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още