IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: Дефлацията в еврозоната е възможна

Трябва да бъдем готови да действаме срещу риска, ако той се материализира, коментира членът на ръководството на ЕЦБ

16:21 | 12.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Беноа Кьоре: Дефлацията в еврозоната е възможна

Сигнали за дефлация все още не са достигнали до еврозоната, но подобен сценарий е възможен, заяви в сряда водещ представител на Европейската централна банка (ЕЦБ).

По думите на члена на Изпълнителния съвет на институцията Беноа Кьоре дефлацията не е риск за валутния съюз към момента. Не така обаче стоят нещата за в бъдеще, пише WBP Online.

"Трябва да бъдем готови да действаме срещу риска, ако той се материализира", отбеляза Кьоре по време на конференция във Франкфурт. Той добави, че централната банка разполага с множество инструменти на паричната политика, които са готови за прилагане при необходимост.

Инфлацията в еврозоната е далеч под целевото равнище от близо 2% в последните няколко месеца, което предизвика опасения за изпадане в ситуацията на Япония. Азиатската страна все още се бори да се възстанови от дефлационната спирала, продължаваща вече близо 15 години.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги обаче многократно отхвърли тези притеснения, настоявайки, че положението в Европа е различно.

В началото на март европейската институция запази основния си лихвен процент по рефинансиране при 0,25%. Новината изненадa голям брой експерти, които предвиждаха понижение с 10 или 15 базисни пункта.

ЕЦБ намали обаче прогнозата си за годишната инфлация до 1%, което е спад от очакваните през декември 1,1 на сто. Марио Драги обаче посочи, че инфлацията постепенно ще се увеличи до 1,3 % през 2015 г. и до 1,7% през 2016 г.

През февруари Кьоре намекна за възможността за въвеждане на отрицателни лихви по депозитите, определяйки я като "много реална". Следващото заседание на ЕЦБ е насрочено за 4 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още