IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: Можем да намалим лихвените проценти още, ако се наложи

Така членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка коментира изненадващото решение на институцията да понижи лихвата до 0,25%

15:24 | 09.11.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Беноа Кьоре. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да смъкне още лихвените проценти и да осигури ликвидност на банковата система. На това мнение е членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре, цитиран от Ройтерс.

Той коментира решението на банката да понижи до рекордно ниските 0,25 на сто основния лихвен процент.

„Можем да намалим лихвените проценти още, ако се наложи. И както ясно заявихме в четвъртък - можем да осигурим ликвидност за финансовата система на еврозоната, ако трябва да гарантираме, че няма да има проблеми при евентуално рефинансиране.“

"Всичко това е възможно. Но това, което има значение, е, че банките предават на икономиката ефекта от понижените разходи за рефинансиране“, заключи той.

ЕЦБ смъкна лихвените нива в отговор на последните сигнали, че икономиката на валутния блок забавя възстановяването си от най-дългата рецесия в историята.

Еврозоната се изправя пред продължителен период на ниска инфлация. За това пък предупреди председателят на институцията Марио Драги на традиционната му пресконференция след решението за промяна на лихвеното равнище.

Думите на Кьоре са в унисон с това, което каза Драги в четвъртък, а именно, че паричната политика на банката ще остане гъвкава “толкова, колкото е необходимо”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
това, което забелязвам пред последните месеци е, че все по-често "големите умове", макар и с голямо закъснение, достигат до простичките истини за икономиката и финансите, за които говоря (без да съм икономист) от доста време:1. Силен контрол при отпускането на кредити, придружен с минимален риск2. Все по-голямо понижение на лихвите, осъзнавайки, че високата лихва води до висок риск в системата, и , че никак не е разумно да се търси компенсация на риска в икономическата среда, чрез покачване на лихвата, защото това води до още по-висок риск в системата. Логиката е, че риска в икономическата среда се тушира със завишен контрол на кредитирането, а не с вдигане на лихвите! Високите лихви в дългосрочен план водят до срив на системата! Най-стабилните държави в света имат ниски лихви и трудно дават кредити! 3. Постепенно осъзнаване, че без постепенно отписване на токсичните кредити няма да има раздвижване в системата! Тумора е най-добре да се реже, а не да се прави опит за лекуване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Намали ги, ама отвори клон в моя град да дойда да си взема кредит, щото търговските банки нищо няма да смъкнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 10 години
Догодина ще има и отрицателни лихви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Сваляй....сваляй до нулата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още