IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: Общият фонд на еврозоната трябва да се използва за купуване на дълг

Според члена на управителния съвет на ЕЦБ на следващото заседание за основния лихвен процент може да бъде обсъдено понижаването му

13:12 | 21.06.12 г. 1
<p>
	Беноа Кьоре. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: Архив Ройтерс

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Беноа Кьоре публично подкрепи бързото използване на спасителния фонд за еврозоната за изкупуване на държавни облигации на вторичния пазар. Според него подобно действие би могло да облекчи „много силния натиск“, изпитван от Испания и Италия, съобщава британският вестник Financial Times.

Кьоре, който отговаря в ЕЦБ за наблюдението на операциите на финансовите пазари, добави, че понижаването на лихвените проценти вероятно ще бъде обсъдено на заседанието на финансовата институция по темата на 5 юли, като това би помогнало за увеличаване на доверието.

Той обаче подчерта, че политическото споразумение за финансова интеграция е необходимо, за да помогне за справянето с основните проблеми в еврозоната.

Членът на УС на ЕЦБ изрази изненадата си, че правителствата все още не са се обърнали към Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС), временният спасителен фонд за еврозоната в размер на 440 млрд. евро, с молба да изкупува държавни облигации, за да бъде понижена цената за заемане на средства на международните пазари.

„Определено е загадка защо на ЕИФС бе позволено преди почти година да предприеме интервенции на вторичния пазар, а правителствата все още не са решили да използват тази възможност“, каза той.

На срещата на лидерите на водещите икономики в света от Г-20 в Мексико в понеделник италианският премиер Марио Монти предложи възможността за използване на ЕИФС за изкупуване на държавни облигации.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче не подкрепи идеята. На пресконференция в Берлин вчера Меркел отхвърли възможността за разговори за използване на спасителните фондове за изкупуване на испански и италиански държавни облигации като „изцяло теоретично обсъждане“. Тя отрече и спекулациите за незабавно действие, заявявайки, че подобен ход „не се обсъжда в момента“.

През миналата седмица разходите на Испания по заемането на средства достигнаха рекордно ниво от създаването на еврозоната, а доходността по еталонните 10-годишни облигации също нарасна.

Според правилата, по които действа ЕИФС, фондът трябва да се посъветва с ЕЦБ преди да пристъпи към изкупуване на облигации. Според Кьоре банката най-вероятно ще подкрепи подобен ход, защото разходите по дълга не отразяват икономическите фундаменти, а по-скоро „тревогата на пазарните участници относно посоката на политическите решения, които ще бъдат взети, и по-конкретно по отношение на Испания – за преодоляване на проблемите в банковия сектор.

„Настоящите обстоятелства вероятно оправдават една намеса на ЕИФС на вторичния пазар – при условие, че това се случва на фона на политически решения и отговори на основните проблеми и на фона на силна обусловеност“, обоснова се той.

Кьоре обаче отхвърли използването на програма за изкупуване на облигации от самата ЕЦБ, тъй като тя не е „инструмент, който може да бъде използван за разрешаване на финансови затруднения или за подпомагане на банки в несъстоятелност“.

За него понижаването на основния лихвен процент на ЕЦБ „определено е възможност“. „Що се отнася до настоящата криза, това може би е в състояние да помогне до известна степен, но като всичко, което правим в настоящото положение, със сигурност няма да реши фундаменталните проблеми“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
Разумно предложение досега защо не се е използвала тази възможност...защото се търсеше Генерално решение за проблема наречен Криза, а може да се окажат спасителен пояс,детайлите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още