IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Хестър: Преодоляването на кризата в Европа ще отнеме години

Наливането на средства в банковия сектор е губене на време без адекватни икономически реформи, смята ръководителят на RBS

13:49 | 20.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Стивън Хестър: Преодоляването на кризата в Европа ще отнеме години

Главният изпълнителен директор на Royal Bank of Scotland Group Plc Стивън Хестър заяви, че може да са нужни години, преди Европа да открие решение за дълговата криза, докато икономиките в региона се мъчат да прилагат реформи, съобщи Bloomberg.

“Под въпрос е способността на някои държави в Европа, особено в Южна Европа, да повишат конкурентоспособността си“, каза Хестър. „Същевременно говорим за поредните кръпки, които трябва да осигурят време за задействане на икономическите реформи“, добави той.

Според него еврото вероятно ще преживее кризата. „Има доста сериозни причини еврото да остане непокътнато, най-малкото що се отнася до големите държави“, твърди мениджърът.

Политиците трябва да се концентрират по-скоро върху оздравяването на икономиките в Южна Европа като испанската, вместо да подкрепят техните финансови институции, смята той.

„Съсредоточаването върху банките в региона на Южна Европа е донякъде отклоняване на вниманието“, изтъква Хестър, който управлява банката с най-голямо държавно участие във Великобритания, след като тя бе спасена през 2008-2009 г. от правителството на страната по време на световната финансова криза.

„Всички средства за рекапитализиране на банки, ако страната не е поела в правилната посока, са просто губене на време“, убеден е той.

Преди по-малко от 2 седмици Испания съгласува с Европейския съюз помощ за рекапитализиране на банковата си система на стойност 100 млрд. евро, но това не успокои инвеститорите, които искат все по-висока доходност по испанските държавни облигации, за да кредитират страната.

По думите му всички банкови акции в момента са подценени. „Това е отчасти заради тревогите на хората за липсата на икономически ръст, особено на Запад, но донякъде е смазващ ефект, който драматичното връщане към затегнати правила оказва върху възвръщаемостта на банките“, обосновава се той.

В тази връзка мениджърът смята, че ако правителството реши да продаде дела си в управляваната от него кредитна институция, то сега е „грешният момент“ за това, тъй като акциите ѝ са „много евтини“. „Те искат да продават, но трябва да почакат, докато отмине кризата и икономиките се върнат отново към ръст“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още