IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания подготвя две програми за стимулиране на кредитирането

Ако кредитирането на Острова се увеличи дори само с 5%, в икономиката на страната ще бъдат инжектирани 80 млрд. паунда, изчисляват от финансовото министерство

23:57 | 14.06.12 г. 6
<p>
	<em>Финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн. Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн. Снимка: Ройтерс

Британският министър на финансите Джордж Осбърн и управителят на централната банка на Великобритания Марвин Кинг подготвят две програми за увеличаване на кредитния поток заради влошаващите се перспективи пред еврозоната, предаде Bloomberg.

Централната банка на Обединеното кралство ще активира неизползван досега план за инжектиране на най-малко 5 млрд. паунда (7,8 млрд. долара) месечно във финансовата система.

Друг план на британските власти предвижда кредиторите да могат да заменят активи в замяна на пари от британската централна банка, за да отпускат заеми за фирмите и домакинствата.

"Ние не сме безсилни пред дълговата буря в еврозоната", каза Озбърн пред финансисти по време на годишната си реч в Mansion House в Лондон днес.

"Правителството и централната банка няма да стоят отстрани и да не правят нищо, тъй като бурята се усилва”, допълни британският финансов министър.

Според изчисления на британското финансово министерство ако кредитирането на Острова се увеличи дори само с 5%, в икономиката на страната ще бъдат инжектирани 80 млрд. паунда.

Повече подробности по действието на плановете ще бъдат обявени през следващите седмици.

Досега британската централна банка се противопоставяше на призивите за целенасочени мерки за стимулиране на кредитирането в нефинансовия сектор, отбелязва агенцията. Заместник-управителят й Пол Тъкър, който вероятно ще заеме поста на Кинг, когато мандатът му приключи през следващата година, сигнализира тази седмица, че институцията е смекчила позицията си.

Марвин Кинг беше първият британски политик, който още през 2008 г. предрече, че финансовата система е изправена пред опасност от изпадане в несъстоятелност, а не просто криза с ликвидността. Той обаче се противопостави на призивите за вливане на ликвидност, с което разгневи членовете на правителството тогава.

Кинг обаче си промени мнението, след като Джордж Осбърн даде да се разбере, че му търси заместник.

Британският финансов министър потвърди днес ангажимента си за намаляване на бюджетния дефицит и стимулирането на икономическия растеж на страната. Той обяви и плановете си за разширяване на правомощията на Финансова политика на централната банка, която следи за финансовата стабилност.

Озбърн също потвърди подкрепата си за създаването на банков съюз в еврозоната. Той призова и за емитирането на общи еврооблигации, както и Германия да подкрепи по-слабите икономики в еврозоната.

Осбърн обаче предупреди, че британските данъкоплатци данъкоплатци няма да застанат зад банките в еврозоната, а отделните държави трябва сами да отговарят за надзора над банковия сектор, особено в условията на криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
pavloff
преди 11 години
паунда отново показва, че иска да остане стабилна валута
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Финансистите се отдалечават все повече от реалността. Една и съща работа може да се свърши за 10 или за 100 лири. Печатането на пари няма да промени количеството труд и продукт. Спиралата на удобствата и заблудите има това свойство, че по нея лесно се засилва, но почти никой не е успял да се спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Иначе ме кефи как се оправдава за печатането "Правителството и централната банка няма да стоят отстрани и да не правят нищо, тъй като бурята се усилва хахахаха пълна олиго*рения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
И кое е смисленото? Да печатат нон стоп пари, ей много прости хора, то това и *** може да го измисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
pit1957
преди 11 години
Сигурен ли си.Защото ние вече 20 г се мъчим че сме много умни.А те поне правят нещо смислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
Ох милите те. Колко още имат да се мъчат, чак ми става приятно. Хохохо ((:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още