IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Европейските банки навлизат в критична фаза

Изходът от изборите в Гърция може да ни накара да ревизираме основните си прогнози за тях, се казва в изявление на агенцията

17:12 | 14.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: Европейските банки навлизат в критична фаза

Standard and Poor's Corp. изтъква, че опасенията за платежоспособността на европейските банки не са отслабнали въпреки глътката въздух, осигурена в началото на първото тримесечие, чрез операциите за дългосрочно финансиране на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава MarketWatch.

В изявление на рейтинговата агенция се посочва, че ситуацията в еврозоната навлиза в критична фаза, чиято развръзка до голяма степен ще се изясни след предстоящите в края на седмицата избори в Гърция и срещите на върха на лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) и Г-20.

„Изходът от изборите може да ни накара да ревизираме нашите 4 основни прогнози за европейските банки – очакванията ни за икономическата перспектива, за възможностите за финансиране и ликвидността, за рекапитализацията и за правителствената подкрепа“, се казва в  публикувано днес изявление на агенцията.

S&P изтъква, че събитията от последните седмици, включително изборната парализа в Гърция, практическата национализация на испанската Bankia и предоставените за рекапитализирането на испанските банки близо 100 млрд. евро, продължават да влияят на решенията на инвеститорите.

Рейтинговата агенция коментира, че пазарът се е фокусирал върху финансовото здраве на правителствата и банките, склонността на еврозоната да предостави допълнителна подкрепа и риска от разпространение на кризата в случай, че Гърция напусне еврозоната.

Според S&P, от 50-те водещи европейски банки 27 имат негативна перспектива пред рейтингите си или са поставени под наблюдение за възможно понижение на кредитната оценка.

Негативните перспективи пред рейтингите на някои банки поне отчасти се дължат на факта, че местните правителства също имат негативни оценки, посочва агенцията.

До този момент действията на рейтинговите агенции бяха концентрирани върху Испания и като цяло бяха свързани с понижаването на рейтинга на страната през април.

Другите 23 институции имат стабилни прогнози и като цяло са базирани във Франция, Германия, Швеция и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
prodigal
преди 11 години
Уф.. аман, тези агенции са по-смотани и от брюкселски чиновник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още