IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква може да е новата архитектура на ЕС?

Идеята за федерален съюз е икономически приложима, но засега еврозоната е много далеч от нея, пише Мартин Улф за Financial Times

16:48 | 13.06.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каква може да е новата архитектура на ЕС?

Основният въпрос пред еврозоната е дали европейските политици могат да приемат серия реформи, които са не само политически приемливи и икономически приложими, но и ще позволят на валутния съюз да оцелее и просперира, пише Мартин Улф в коментар за Financial Times.

Вече всички сме убедени, че както е проектирана, еврозоната е неустойчива. Оригиналната архитектура на съюза създава огромни дисбаланси. Когато притокът на капитали пресъхна, това доведе до серия финансови и фискални кризи, гарнирани с огромен и неустойчив дълг. Още по неприятно е, че акумулираните дисбаланси са съпроводени и от чувствителни разлики в конкурентоспособността.

В отговор на всичко това еврозоната разработва стратегия, базирана на мерки за фискални икономии и структурни реформи като междувременно Европейската система на централните банки (ESCB), Международният валутен фонд (МВФ) и правителствата от еврозоната осигуряват индиректно финансиране за изпитващите затрудения страни чрез временния спасителен фонд (EFSF) и механизма за стабилност на еврозоната (ESM).

Предложените 100 млрд. евро за спасяването на испанските банки са поредният пример за подобна подкрепа. Според повечето анализатори отпуснатите средства едва ли ще бъдат последните.

Ще проработи ли тази стратегия? Вероятно не. Както икономистът Марк Клайф и неговият екип от ING отбелязват в своя доклад озаглавен „Пътят към оцеляването“, външните и вътрешни дисбаланси са следствие от безогледното трансгранично финансиране през годините преди кризата.

За ограничаване на външните дефицити вътрешното потребление трябва да бъде свито. Ако това бъде направено твърде бързо, безработицата ще нарасне рязко.

В дългосрочен план комбинацията от висока безработица и пазарно ориентирани реформи би понижила заплатите. Този процес обаче може да отнеме години. Устойчивата икономическа слабост от друга страна ще доведе до ръст на лошите кредити, високи фискални дефицити, увеличаващ се публичен дълг, високи лихвени проценти и изключително крехки финанси.

Ето защо подобна стратегия не изглежда нито политически приемлива, нито икономически приложима. Нека разгледаме алтернативите -  федерален съюз с федерално правителство, което финансира разходите в целия съюз.

Това определено е икономически приложим вариант. Разполагаме с много примери – САЩ, Канада, Австралия, Швейцария. Може уверено да кажем обаче, че независимо каква ще е ситуацията след 100 години, засега еврозоната е много далеч от идеята да приеме едно федерално правителство.

По-малко амбициозен, но все пак амбициозен проект, би било създаването на съюз, базиран на постоянното пренасочване на финансови потоци от по-богатите към по-бедните членове на еврозоната - нещо нормално в рамките на всяка суверенна страна.

Това обаче определено е политически неприемливо и не е нито необходимо, нито желателно от икономическа гледна точка.

Защо по-бедните страни да поддържат устойчиво висок дефицит по текущата сметка при условие, че заплатите отговарят на производителността? (Преди настъпването на кризата в няколко страни от еврозоната случаят беше точно обратен.)

Подобни постоянни финансови инжекции биха понижили и мотивацията за реформи.

Ако шансът настоящите политики да проработят е малък, а идеите за федерален или трансферен съюз изглеждат прекалено амбициозни, тогава това, което ни остава, е някаква компромисна комбинация от двата модела, пише Мартин Улф - съюз, който налага премерени корекции на дисбалансите, но и предлага застраховка срещу икономически сътресения.

Идеята за такъв съюз предполага осигуряването на временна подкрепа в замяна на гаранции за симетрични корекции на дисбалансите. Така съюзът ще може да оцелее в дългосрочен план.

Разбира се подобни мерки щяха да са излишни, ако членовете на съюза имаха сходни икономики. Еврозоната обаче е доста разнородна.

Преди раждането на еврото някои икономисти предполагаха, че за да се защитят от икономически сътресения, страните от валутния съюз могат да използват фискална политика. Днес обаче знаем, че това не е възможно, дори ако първоначално жертвата е имала здравословни публични финанси като Ирландия и Испания.

Наистина, големите инвестиционни балони могат да засенчат фискалните мерки. Ето защо страните членки на еврозоната не могат да се застраховат сами срещу тежки сътресения.

Застраховката трябва да е осигурена колективно на принципа, че всеки би спечелил от оцеляването на съюза. Застраховката трябва да подкрепя финансовата система и ако е възможно платежоспособността. Разбира се ще бъдат заложени и определени условия, заключва Улф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
Malfurion
преди 11 години
Разбирам да е една държава, една култура и икономика за да има един Федерален съюз. Но това са много държави, всяка е различна по между си в културен и най-вече в икономически план... Едва ли ще може да се наложи такава система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
проблема е точно с езика и различните култури => водещи до намалена мобилност в Европа, затова не може да има работеща федерация...как да се реши .-> не знам, административно общ език и култура не става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ти можа да го дефинираш по-добре от мен..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Това "пренасочване на финансови потоци от по-богатите към по-бедните членове" функционира не лошо в едно семейство, дори в една национална държава, но не толкова добре, когато "членовете" не са си близки, не говорят един език, мразят се от векове и т.н. Затова може да има САЩ , но не и СЕЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Така е, истини извадени като от учебник... но някак странно куца в момента системата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
В Европа осигурителните вноски са в пъти по-високи в нетно изражение - какво се учудваме? Имат по-висока производителност, по-високо заплащане, по-високи вноски. Елементарно. Странно би било, ако работеха като нас, получаваха заплати като нас, и обезщетенията им да са си "по техните стандарти"Още нещо: Не евтината, а квалифицирана, мотивиране и производителна работа води до висок жизнен стандарт. Бедността без перспектива плоди бедност и униние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Аз само поясних какво е казал колегата. И все пак защо безработните получават МНОГО високи обещетения в Германи И В Гъция?? Ендакво ли произвеждат? Или дори приближават ли се? Ти сам го каза, доходите трябва да са свързани с това кой, какво произвежда, което в Европа излиза ясно, че май не е така..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
А аз допреди малко си мислех, че доходите би трябвало да са свързани с това кой какво и колко произвежда. Но в днешния объркан свят това очевидно няма никакво значение. Помощите за безработни в Германия, Дания, Чехия и България ги плащат тези, които работят. Защото пари могат да създават само тези, които произвеждат. Пари не могат да създават нито политиците, нито икономистите нито банкерите. Те разбира се могат да ги печатат, но не могат да създадат стоките в магазина, заради които СЪЩЕСТВУВАТ парите. Пожелавам на всеки, който мисли, че трябва да има прослойка с ниски доходи да изпадне до дъното на тази прослойка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
В смисъл, досега са го правили - къде е гаранцията че, с охлабена примка около врата, акълът ще им дойде в главата? По-скоро, такава няма.Иначе да, и според мен, преминаването на федерално устройство дава някакви надежди за запазване от стагфлация на тези болни икономики......без да дава същите /и дори близки/ гаранции за добруването на икономиките-донори.Подобно решение трябва да се прецизира изключително добре. А да бъде прието с консенсус - отсега може да забравим, винаги ще има прецакани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
А дали немците ще пожелаят ЕФ? Щото тутакси разни "елини" ще направят с тяхната пита помена и ще продължат да си щракат с пръсти, *** ги гони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още