IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девалвацията - последната опция за спасяване на еврото

Бюджетните икономии по никакъв начин не решават проблема с неконкурентния пазар на труда в Европа, посочват икономисти

11:43 | 23.05.12 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Девалвацията - последната опция за спасяване на еврото

Докато дебатът около оставането на Гърция в еврозоната се задълбочава, европейската дългова криза достига критичен момент, пишат Джеръми Сийгъл и Ръсел Е. Палмър, икономисти от Университета в Пенсилвания, в коментар за Financial Times.

Според тях съществуват три източника на проблеми, свързани с Гърция и останалите страни от периферията на еврозоната.

Първият и най-непосредствен от тях е страхът, че гръцките банки ще конвертират евро депозитите на клиентите си в нова гръцка валута. Това предизвиква изтичане на капитали не само от гръцките, но и от испанските и португалските банки. Тези средства се пренасочват към германски банки и германски ДЦК.

Вторият източник на проблеми са неустойчивите бюджети и дефицитите по текущите сметки в много от периферните страни.

Третият и всъщност най-важен проблем е фактът, че цената на труда в страните от периферията на еврозоната е прекалено висока и неконкурентна в сравнение със Северна Европа и особено Германия.

Надценените трудови пазари се лекуват, макар и болезнено, чрез валутна девалвация – опция, която икономиките, използващи еврото не могат да приложат.

Ако Гърция наистина напусне еврозоната и въведе нова валута, инвеститорите се страхуват, че гръцките депозити и гръцкият дълг ще бъдат конвертирани и обезценени.

Ако Гърция предприеме подобна стъпка, това ще предизвика банкова паника в Португалия, Испания и дори в Италия, тъй като португалците, испанците и италианците ще се изплашат, че правителствата им ще постъпят по същия начин.

Въпреки че гръцките и португалските банки са сравнително малки в сравнение с останалите европейски банки, финансовите институции в Испания и Италия не са. За да бъде предотвратен тотален колапс, банковата паника ще трябва да бъде успокоена чрез масивна интервенция от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Ето защо, ако Гърция напусне еврозоната и конвертира евро депозитите в новата си валута, ще е необходимо ЕЦБ незабавно да гарантира всички депозити във всички европейски банки, подобно на Федералния резерв (Фед) след фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

Вторият източник на проблеми - огромните дългове на периферните страни - е причината ЕЦБ и Германия да настояват за бюджетните икономии, предизвикали такава яростна съпротива в Гърция и други страни. Прекомерните правителствени дългове обаче не са най-сериозният проблем за страните от периферията на еврозоната.

САЩ, Великобритания и Япония имат огромни бюджетни дефицити, но въпреки това банковите им сектори са стабилни, а доходността по дълговете им е на рекордно ниски нива. Дори страните от периферията на еврозоната да ограничат разходите си и да увеличат данъците, за да овладеят непосилната дългова тежест, те ще останат в дълбока рецесия поради ниската конкурентоспособност на трудовите си пазари.

Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
САЩ, Великобритания и Япония имат големи дългове, но въпреки това имат стабилна банкова система и ниска доходност по ДЦК-тата.Да не забравяме, че тези страни са печатници на банкноти. При тях не съществува вариянта да фалират или останат без пари. Те са потенциални потребители, печатат хартийки и ги заменят срещу стоки и услуги. На всичко отгоре, потребяват стоки и услуги срещу трупане на дългове. Сега се досещате защо точно тези страни са добре развити и при тях не се усеща кризата - защото останалите работят за да те ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
"Инфлацията е плашило,защото в ЕЗ безработицата е 11%."Тъпата кейнсианкса идея, че висока инфлация е невъзможна при висока безработица си остава *** кейнсианска идея оборвана многократно от практиката.Колкото до логиката пак си остава нулева. Това, че германски банки са давали заеми изобщо не е причина да гарантират нечий дълг или германия да се съгласи с печатане на евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
Kobayashi
преди 11 години
Парите вече на са ефективен начин за разпределяне на благата от икономиката. Няма и как да бъде при толкова силно зависими една от друга икономики и толкова голямо насенеление на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Съжалявам,не си прав - не франсетата, а германците са най-големите нетни кредитори в Еворпа. Точно затова е цялият панаир - загубите за германските банки е това, което социалистката от Източна Германия защищава със зъби и нокти.Ти няма да станеш "прахосник", ако аз не ти давам пари да прахосваш.Ето защо логиката не е нулеваИнфлацията е плашило,защото в ЕЗ безработицата е 11%. Дефицитите са плашило защото се припознават със страшен, огромен дълг, но ако Германия е вторият производител и износител в Света / след Китай/,с огромни излишъци,очевидно някой ДРУГ трябва да поддържа дефицити за да купува германските стоки, нали....?И кой е основният пазар за германски стоки?Грешка - не е нито Китай, нито САЩ,нитоКорея,нито БразилияЕВРОЗОНАТА Е !! Е. изводите са очевадни....А приказките за гарантиране на дълг са смешни.ЕЦБ може да изкупи дълга на цяла Европа за 2 дни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Девалвацията не а дефлацията - има няколко букви разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
Всички тези приказки как германците са давали заеми (всъщност францизите са далеч по навътре в това отношение) и са нарушавали пакта за стабилност имат нулева логическа връзка с твърдението, че сега трябва да гарантират доходите на прахосниците."Плашилата "инфлация" и "дефицити" са за пред медиите, за да се поддържа статуквото - то устройва германците и американците."Ами дефицитите като са плашила, защо Германия трябва да гарантира нечий дълг. Той дефицита нали не е проблем. Нека си задлъжняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Ми да си ги държат в албански леки. Инвестиционната политика на всеки е негов личен избор. Ако си недалновиден да си държиш парите само в една валута - ще губиш непрекъснато, независимо от валутата.На повечето проблемът е, че считат еврото за манна небесна и едва ли не припознават националното си дойстойство в силата му. А преди 10 години, когато Германия трябваше да избива Обединението, еврото беше дори по-слабо от долара / един долар стигна 2.30 лева/ и нямаше самоубийства нито по улиците на Франкфурт, нито на Милано, нито на София.Еврото трябва да падне и падането му няма да е национална трагедия. Плашилата "инфлация" и "дефицити" са за пред медиите, за да се поддържа статуквото - то устройва германците и американците.А влоговете са персонално решение и избор.Валути дал Господ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Не знам... само че нали ТЕ ги раздаваха тея пари? Ти ще даваш ли безконтролно пари на някой, който ги пилее? Защо спестовните германци не казаха нищо през 2004? Ама и техните дефицити от 2000 до 2006 бяха над 3%, а Пакта за Стабилност е написан от германците, нали?И нима не е ясно, че цялата работа се върти в момента около подсигуряване на г.за на банките и изобщо никой не му дреме за обикновените хора?Да, ше гарантираш дълговете. Дълговете ги направиха политиците, а не обикновените испанци и ирландци. А точно те опират пешкираА като не искаш да се занимаваш с мързели - справяш се сам без да си лидер. Само че без ЕЗ Германския корпоративен механизъм ще се окаже в доста деликатна ситуация,марката ще скочи до недесата, а бетониран пазар за германските стоки вече няма да има И хайде ние, като българи да престанем да наричаме другите "мързели". Щото точно ние не сме модел за подражание....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
Didkata
преди 11 години
Германия никога няма да позволи инфлация на еврото, защото са нация от нетни спестители. Инфлацията ще е смърт за немската политическа класа. Няма начин. Освен това, интересно защо ли, Германия държи и хляба и ножа, и ще продължи да притиска всички останали държави в Еврозоната, просто защото може. Американците искат инфлация, за да обезценят собствените си задължения, към Китай и останалите кредитори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
Didkata
преди 11 години
Дискусията вече е супер интересна, и се движи повече политически интереси, а не рационална икономическа логика. Американците трябва да благодарят на Гърция, и Европа, че отвлича вниманието от собствените им дългови проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още