IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Еврото трябва да поевтинее до паритет с долара

Периферията на еврозоната се нуждае от реална девалвация, за да успее да възстанови растежа, търговския баланс и конкурентоспособността си, смята икономистът

13:45 | 30.03.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини. Снимка: Ройтерс

Еврото трябва да поевтинее до паритет с щатския долар, за да може растежът на икономиките от периферията на еврозоната да се възстанови, казва Нуриел Рубини, икономистът, който предвиди финансовата криза, цитиран от CNBC.

„За да успее да възстанови растежа, търговския баланс и конкурентоспособността си периферията на еврозоната се нуждае от реална девалвация“, заяви Рубини на конференция в Италия. „На страните от периферията им е необходимо евро, което не е по-скъпо от щатския долар“.

Въпреки дълговата криза еврото остана на исторически високи нива спрямо долара.

Рубини допълва, че в момента пазарите са „шизофренични“, тъй като не могат да решат дали да наградят страните като Испания и Италия или да ги накажат.

„Наблюдаваме порочен кръг на дефицити, лекувани с бюджетни икономии, които от своя страна задълбочават рецесията“, казва той. „Без растеж социално-политическата реакция ще е пагубна за някои правителства“.

Тези опасения се споделят от много анализатори, тъй като до края на годината еврозоната се очаква да навлезе в повторна рецесия официално.

Така наречените страни PIIGS – Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания, все още будят опасения. Тази седмица пазарите са фокусирани върху Испания, която трябва да приеме нов бюджет на фона на масови стачки и протести.

Също днес европейските финансови министри се очаква да обявят мащабно разширяване на спасителния фонд за еврозоната.

Ликвидните инжекции на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще помогнат в краткосрочен план, коментира Рубини. Той обаче, предупреждава, че „болезненият процес на понижаване на дълговите нива в региона ще продължи“.

Той допълва, че централната банка е „близо до лимита“ на това, което може да направи в подкрепа на европейските икономики.

Еврозоната все още е на върха на списъка с рискове за глобалната икономика, следвана от волатилността на цените на петрола.

Напрежението в Близкия Изток предизвиква опасения за доставките, въпреки че Саудитска Арабия обеща да компенсира всеки недостиг, причинен от санкциите срещу Иран.

„Дори без военна конфронтация войната на думи става все по-интензивна. Напрежението ще продължава да нараства“, казва Рубини. „Целият Близък Изток е източник на напрежение за глобалната икономика.“

Рубини предупреждава, че ако цените на петрола продължат да се повишават светът ще изпадне в рецесия, а впоследствие и в стагфлация – комбинация от рецесия и инфлация.

Рязко забавяне на растежа в Китай и по-лоши от очакваното данни в САЩ са другите ключови рискове за глобалното икономическо възстановяване, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
У мен възниква въпросът: кому е изгодно еврото още да спадне спрямо USD, освен на ЕС? И как тогава, US ще успява все още нещичко да пробутва на ЕС-то ама така, че да не се набута? Отделно, мантрата за "ръст, ръст, ръст" - какво ни дава тя при едно повсеместно обезценяване на валутите, освен нули на хартийките? Помня, едни комшии не толкова отдавна, имаха хартийки с по 6-7-8, че и с по 9 нули...а, с/у тях - същото добрЮтро - нещо ново под небето? Абе, всички ли тук изтърваме нещо, или някой друг не си е пил хапчетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
crammer
преди 12 години
Аврамчо, купувай му хедж фонда и няма какво да висиш по форумите повече...само ще си броиш доларите и щракаш с пръсти! Много инфантили и заблудени има тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Цитат : Вече се убеждавам, че и тоя Рубини си лала това което му кажат----------"Тоя Рубини" управлява жедж фонд и ако чакаш да ти каже какво следва,кога и пр.........в повече ти е доверчивостта ........Рубини пазарува,когато на теб ти казва - НЕ пазарувай!!!http://***.investor.bg/***/122/a/nai-golemite-pesimisti-na-uol-striit-napazaruvaha-apartamenti-v-manhatyn,111168/-----------такива като Рубини печелят от такива като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Дано си успял да го асимилираш и за да ти помогна да ти разясня, че подобрението в начина на живот не минава задължително през увеличение на БВП, но явно икономическите ти познания са малки и си мислиш, че двете са в пряка зависимост, еми доста си зле значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте opalaa,защо да продължава истината да не се знае?Това, което съм написал е вярно.Нима 100 милиарда евро загуби за притежатели на гръцки дълг и други съпътстващи щети са малко за да се осъзнае наличието на непълноценно държавно финансово поведение, което подпомага развитие на криза и пречи на участниците в стопански живот, навярно и на Вас?С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Изказванията на Рубини през последните няколко години са целенасочени и восокоплатени от американското правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Пенчев
преди 12 години
Просто ще свалят цената на петрола на 65-70$,макар че в момента има временни затруднения с едни правещи се на велики фундаменталисти-нещастници.Американската школа на нуждата от постоянен растеж"-признавам чистосърдечно,че това словосъчетание ме хвърли в дълбок размисъл и тихо и кротко се оттеглям,за да го асимилирам.:)Аз досега съм се заблуждавал,че няма човек,който да не желае подобряване на условията,в които живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Вече се убеждавам, че и тоя Рубини си лала това което му кажат. Дрънка си някакви неща които си личи че са от философията на Американската школа на нуждата от постоянен растеж, понеже финансовите измамници се нуждаят от постоянен растеж за да си печелят *** пари от лихвите. Никой не говори за това какви стойности ще стигнат суровините. Защо не отговори колко ще им станат цените на дизела и от там инфлацията ако Еврото се обезцени с 33 %? Не той просто си цитира тъпата заучена теория която ще затрие САЩ, но понеже не искат да са сами искат и да затрият и Европа с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
forexar
преди 12 години
А според мен постоянното цитиране на съмнителни личности олекотява инвестор .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
opalaa
преди 12 години
Иванее , пИши дректно на Рубини бе брат,той ще те разбере.Ние не разбираме от икономика тъй че спри да спамиш по всеки възможен форум.Ако си без работа дай ще те назнача на някое местенце ама спри бе , че не можем повече. Вечер като си легна при жената се стряскам да не изкочиш от някъде да ми го вориш за тая "грешка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още