IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Еврозоната се нуждае от по-малко строги икономии и повече ръст

Не мисля, че Гърция ще остане единствената страна, която ще преструктурира дълга си, посочва известният икономист

19:02 | 25.01.12 г.
Рубини: Еврозоната се нуждае от по-малко строги икономии и повече ръст

Европа има нужда от „мащабно монетарно разхлабване“, за да се измъкне от дълговата криза, в противен случай Гърция вероятно ще напусне еврозоната до година и половина, заяви известният икономист Нуриел Рубини пред CNBC.

“Очаква се Гърция да стане първата държава, преструктурирала дълга си, но не мисля, че ще остане единствената“, каза Рубини от Давос, където в момента се провежда Световният икономически форум. Без бързи мерки Гърция може да стане първата държава, напуснала еврозоната, добави той.

Частните кредитори на Гърция провеждат среща в Париж след преговорите за замяна на притежавания от тях краткосрочен гръцки дълг срещу дългосрочни държавни облигации. При условие, че сделката се осъществи, това ще увеличи шансовете Гърция да понижи задлъжнялостта си.

Според Рубини Европейската централна банка трябва да приложи бързо „масово монетарно разхлабване“, за да предотврати задълбочаване на кризата, а мерките на строги икономии трябва да бъдат спрени.

Експертът смята, че еврото трябва да се обезцени с 20% и дори с 30%, за да бъдат подпомогнати икономиките от еврозоната.

„В периферията на еврозоната е налице тежка рецесия. По-малко мерки на строги икономии, повече ръст – от това има нужда еврозоната в момента“, категоричен е той.

Рубини смята още, че проблемът за евентуалното повишаване на данъците в САЩ ще бъде сред най-важните в кампанията за избор на президент на страната през настоящата година, тъй като американската икономика е застрашена от забавения ръст в световен мащаб и рецесията в отделни региони.

„В Европа има рецесия, ръстът в САЩ е много слаб. Точно сега има и забавяне в Китай“, изтъкна той.

Данни на британската Служба за национална статистика от днес показаха, че икономиката на Великобритания се е свила с 0,2% през четвъртото тримесечие на 2011 г., което приближава страната към навлизане в двойна рецесия.

За Рубини проблемите в еврозоната са прекалено много, например високият публичен дълг и текущите сметки в някои държави.

„Те няма да бъдат разрешени чрез печатане на пари от ЕЦБ“, убеден е той. „Това са фундаментални проблеми, които ще отнемат години, за да бъдат разрешени ..., а в момента заразата се разпространява“, добавя икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още