IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Италия трябва да преструктурира дълга си сега

Ако допуснем същата грешка като с Гърция и загубим още една година в опити да предотвратим неизбежното, преструктурирането ще е по-скоро неконтролируемо, посочва икономистът

15:35 | 29.11.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
Рубини: Италия трябва да преструктурира дълга си сега

Все по-очевидно е, че съвсем скоро италианският публичен дълг ще се окаже неустойчив. Ето защо той трябва да бъде преструктуриран незабавно, пише икономистът Нуриел Рубини в анализ, публикуван на страницата на Rubini Global Economics.

Ако допуснем същата грешка като с Гърция и загубим още една година в опити да предотвратим неизбежния фалит, преструктурирането на италианския дълг ще е по-скоро неконтролируемо.

При публичен дълг от 120% от брутния вътрешен продукт (БВП), реални лихвени проценти близки до 5% и нулев растеж, за да стабилизира дълга си, на Италия ще й е необходим първичен излишък от 5% от БВП, вместо очакваните през 2011 г. едва 0,5%.

С две думи първичният дефицит на страната в момента е около 4% от БВП. При това, в скоро време реалните лихви ще станат още по-високи (ако условията на пазара се влошат), а растежът ще се обагри в червено. Това допълнително ще разшири първичния дефицит, а динамиката на дълга ще стане още по-неустойчива.

Да се постигне 5% първичен излишък – горчивото лекарство, което ЕЦБ и Германия налагат на Италия и другите страни от периферията на еврозоната – означава италианската рецесия да прерасне в депресия, тъй като повишаването на данъците и орязването на разходите ще се отрази негативно на доходите на населението и потреблението.

Дори прехвалените структурни реформи първоначално ще задълбочат рецесията още повече. Трябва да либерализирате трудовото законодателство, за да направите възможно съкращаването на стотици хиляди служители от публичния и частния сектор.

Трябва да закриете хиляди компании, които са на загуба и да пренасочите трудовите ресурси и капиталите от губещите сектори към нововъзникващи сектори, в които имате сравнително конкурентно преимущество. Интересно е кои ще са тези перспективни нововъзникващи сектори, като се има предвид, че Италия не може да извърши номинална и реална девалвация, за да възстанови конкурентоспособността си, пита икономистът.

Последна актуализация: 10:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Валутният съюз може да поеме дълговата криза в Гърция, Ирландия, Португалия и може би дори в Испания, но ако Италия, третата по големина икономика в еврозоната, има нужда от някакъв вид спасителна финансова помощ, тогава вероятно гледаме към дигата, която рухва върху еврозоната. А и инвеститорите не са толкова търпели. Те са в паника, лихвите по държавните облигации на Италия скочиха ужасно вече. Колкото до ЕЦБ никога не е била предназначена да бъде спасителен фонд за еврозоната. Нито пък интервенциите на ЕЦБ са истинско, дългосрочно решение на дълговата криза. ЕЦБ не може вечно да купува облигации, за да финансира до безкрай Италия, Испания и останалите от групата. Поради тази реалност, ако ЕЦБ изкупува по-интензивно облигации, това ще изпрати грешен сигнал до пазарите сигнал за продаване, възможност да се отървеш от притежаваните държавни облигации сега преди лесните пари да спрат да бликат. В крайна сметка имаш централна банка с нарушени функции, натоварена с активи с понижаващо се качество, вероятно нуждаеща се от рекапитализация от европейските правителства. Така че, като оказват натиск върху ЕЦБ да действа, европейските политици може би просто водят банката по пътя към гибелта, която вероятно ще излезе скъпо на данъкоплатците от еврозоната. Дълговата криза е проблем на еврозоната, който изисква решение на самата еврозоната. Проблемът е, че изглежда никога няма да имаме такова решение. Това което умуват в Еврозоната сега, е като разместване на столовете по палубата на Титаник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Робството е социално-икономическа система, при която на определена личност - наречена роб - се отнема личната свобода и му се налага принудителен труд. Робът се третира като вещ и собственост на неговия притежател.Кой е истинският манипулатор? Корпоратокрацията е тази група индивиди, които управляват най-големите корпорации.Те контролират медиите, или чрез директна собственост, или чрез реклами.Те контролират повечето политици защото им финансират кампаниите,или чрез корпорациите или чрез лични дарения, които идват от корпорациите.Това не е "теория на конспирацията" в никакъв случай.Тези хора не е необходимо да се събират и да плетат интриги. Те всички просто работят под една обща директива, и тя е максимални печалби, без оглед на последствията за обществото или околната среда."Този процес на манипулация от Корпоратокрацията чрез използването на дълга, подкупите и политическите преврати се нарича: Глобализация. Световната банка и МВФ изпълняват тази роля в глобален мащаб.Основната измама е проста: Поставяш една страна в дълг, или чрез собствената й недалновидност, или като корумпираш лидерите й и след това налагаш "условия" или "политика на изменение на инфраструктурата"често свеждащи се до следното: обезценяване на валутата. Когато цената на валутата пада, с нея пада и цената на всички стоки които тя замества.Това прави местните ресурси достъпни за хищнически държави на части от реалната им пазарна цена. Големи финансови съкращения за социални програми, тези обикновено включват образованието и здравеопазването, компрометирайки добруването и интегритета на обществото, оставяйки населението податливо на експлоатация. Приватизация на държавни фирми. Това означава, че важни за обществото системи могат да бъдат купени и управлявани от чужди корпорации, с цел печалба.Малцина са се изплъзнали от "структурните промени" и "условностите"на Световната банка, Международния Валутен Фонд, или Световната Търговска Организация, тези международни финансови институции, които колкото и неадекватно, все още определят какво означава икономическа глобализация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Няма по-безнадеждно поробени от тези, които грешно вярват че са свободни Сложността на финансовата система е просто маска.Създадена да прикрие една от най-социално парализиращите сруктури,създавани от човечеството.Начина на работа на финансовата система в света е меко казано абсурд.Защото в ъв финансовата система парите са дълг, и дълга е пари.Тъй като всички тези пари се създават от дълг, и циркулират свободно чрез търговията, хората се отдалечават от първоначалния си дълг.И се създава неравенство, при което хората са принудени да се състезават за работни места, за да изтеглят достатъчно пари от тези в циркулация за покриване на разходите си за живот. Дългът е оръжието за завладяване и поробване на обществата, а лихвите са неговите амуниции. И докато мнозинството не осъзнава тази действителност, банките, заедно с правителствата и корпорациите продължават да усъвършенстват тактиката си за икономическа война, изграждайки нови бази, като Световната Банка и Международния Валутен Фонд [МВФ], както и създавайки нов тип войник.Има два начина да завладееш и поробиш една нация. Единия е чрез меч. Другия е дълг.Дългът е оръжието за завладяване и поробване на обществата, а лихвите са неговите амуниции. И докато мнозинството не осъзнава тази действителност, банките, заедно с правителствата и корпорациите продължават да усъвършенстват тактиката си за икономическа война, изграждайки нови бази, като Световната Банка и Международния Валутен Фонд [МВФ], както и създавайки нов тип войник.Има два начина да завладееш и поробиш една нация. Единия е чрез меч. Другия е дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Да така е. Рубини е глашатай, най-вероятно е на хранилка при Сорос или някой от господарите на НСР, затова и прогнозите му се сбъдват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Т.е. обърнете внимание: 1. Цитираният в постинга 4 пасаж е реалният сценарии за колабс на италианската икономика. И изобщо колабсът на всяка икономика, която прибегне до драстично съкращаване на бюджетите. Рубини го препоръчва, а по-долу сам казва, че това е път към края.2. Цитираният в постинга 5 пасаж е реалният сценарии за колабсът на цялата икономика на ЕС. Именно фалит на Гърция, Италия, Испания, Португалия и т.н.; след това разпадане на ЕЗ, след това богатата Северна Европа няма на кого да си продава продукцията и това довежда до икономически срив и там... и т.н. Европа в пламъци!...Хубавото на тая статия е, че сценарият за фалита на Европа се изказва открито. Както и че става видно г-н Рубини за какво точно се бори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Много смешна статия на ПР-а на атаката срещу европейската икономика, г-н Рубини. Пълна с вътрешни противоречия.Общо взето казва, че трябва да се вземат мерки по финансовия проблем на Италия, но тези мерки няма да свършат работа... ?!? Потвърждава една истина, която отдавна излезе наяве - именно, че стратегията на ЕС за борба срещу кризата чрез съкращения на бюджетите - а напълно сгрешена и само ще допогуби ЕС. (Потърсете в Гугъл: "Германските лъжи са виновни за кризата?" и "Легендите за провала".)Накрая пък "изплюва камъчето": "Решаването на тези проблеми изисква реална девалвация и това означава Италия и други страни да напуснат европейския валутен съюз." А всички тук помним, че спасяването на Италия е решителната битка във войната за спасяването на Европа. Т.е. Рубини казва: предайте се в битката за Италия, защото тя е загубена така или иначе, което е все едно: Хайде, да се даде старт на колабса на Европа.А това е, което лобито Уолстриит именно цели. Тук го казва почти открито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
"Но дори преструктурирането на италианския дълг няма да реши проблемите с рецесията, липсата на конкурентоспособност и огромния дефицит по текущата сметка на страната. Решаването на тези проблеми изисква реална девалвация и това означава Италия и други страни да напуснат европейския валутен съюз."?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!???!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
"Дори прехвалените структурни реформи първоначално ще задълбочат рецесията още повече. Трябва да либерализирате трудовото законодателство, за да направите възможно съкращаването на стотици хиляди служители от публичния и частния сектор.Трябва да закриете хиляди компании, които са на загуба и да пренасочите трудовите ресурси и капиталите от губещите сектори към нововъзникващи сектори, в които имате сравнително конкурентно преимущество. Интересно е кои ще са тези перспективни нововъзникващи сектори, като се има предвид, че Италия не може да извърши номинална и реална девалвация, за да възстанови конкурентоспособността си, пита икономистът."??????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Започна нов драматичен акт - очакваната още от миналата година криза на държавния дълг на Италия, който възлиза на около 120 процента от брутния национален продукт. Размерите на този дълг са такива, че и Италия, като Гърция е заплашена от пълномащабен банкрут, който ще струва на ЕС, не няколко десетки милиарда евро като гръцкия, а няколко ТРИЛИОНА евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Ще оцелее ли общата европейска валута? Каква ще е стойността й? Ще се свие ли еврозоната? Какво да правим със спестяванията си в евро? Ето как водещите американски икономисти отговарят на тези въпроси. Връщане към националните валути е спасението, твърди нобелистът Нуриел Рубини. Еврозоната лесно може да започне да се цепи безконтролно по шевовете при сегашната политика на Германия и на Европейската централна банка (ЕЦБ), твърди водещият икономист. Преминаването към националните валути ще им даде шанс да съживят икономиките си, добавя експертът. За да не се стигне до хаотичен разпад, еврото трябва рязко да се обезцени, за да "стопи" дълговете, смята икономистът. Разбира се, Германия и ЕЦБ са против това. Само че неразрешимият проблем с Италия сигнализира краят на играта за еврозоната, казва Рубини. И други водещи американски финансови експерти казват, че еврозоната може да се избави от кризата, но само в смисъл, че твърдото й "ядро" - Германия, Франция, Холандия, Австрия - може да оцелее. Инвеститорите открито смятат, че разбиването на еврото или поне неговото обезценяване е единствената опция. Рубини предупреждава МВФ, че "САЩ най-вероятно ще преживеят безпрецедентно спукване на балона на недвижимостите и ще изпаднат в дълбока рецесия".Всичките му прогнози досега са се сбъднали. "Някога го подиграваха като "врачка", сега го наричат мъдрец, отбелязва по този повод сп. "Форчън".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още