IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Двойната рецесия е предизвестен край

Хаос в Европа би довел до много по-силен шок от срива на Lehman Brothers, твърди американският професор

15:48 | 11.10.11 г. 4
Рубини: Двойната рецесия е предизвестен край

Развитите световни икономики се насочват към втора рецесия независимо дали в Eвропа ще настъпи хаос, заяви американският професор Нуриел Рубини, цитиран от CNBC.

Според Рубини, който точно предсказа финансовата криза от 2008 г., но впоследствие направи и грешни "мечи" предвиждания, прочитът на последните данни предполага, че САЩ, еврозоната и Великобритания вече са на ръба на нова рецесия, в която могат да изпаднат през следващите 1-2 тримесечия.

„Въпросът не е дали ще има двойна рецесия, а дали ще бъде по-умерена или по-тежка при нова финансова криза“, твърди експертът, който в момента участва в World Knowledge Forum в южнокорейската столица Сеул. „Отговорът на този въпрос зависи от еврозоната“, добави той.

По думите му една хаотичната ситуация в Европа, породена от кризите по държавните дългове и в банковия сектор или от евентуално излизане на държава-членка от еврозоната, би представлявала много по-силен шок от срива на Lehman Brothers.

Рубини отбеляза, че Европа трябва да предприеме общи действия и „да направи точните неща“ до срещата на Г-20 в Кан, която ще се проведе през първата седмица на ноември.

Той смята, че „точните неща“ включват увеличаване на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) до над 1,5 трилиона евро и създаването на общоевропейска програма за изкупуване на проблемни активи по подобие на американската TARP (Trouble Assets Repurchase Program), която да подпомогне рекапитализирането на банките.

„Има нужда от ЕФФС 4 пъти по-голям от 440 млрд. евро, за да има сигурност, че няма да се получи лош баланс и Италия и Испания да бъдат оставени на произвола на съдбата“, посочва експертът. „Няма план за това, тъй като политически дори първият ЕФФС още не е одобрен, нека ги оставим да го утроят и учетворят“, добави той.

Според него ЕЦБ е направила грешка, оставяйки непроменен основния лихвен процент на ниво от 1,5%.

„ЕЦБ направи грешка, те не обърнаха тенденцията, имат нужда от много по-слабо евро, което едва ли ще стане“, смята Рубини. „Имат нужда от финансови стимули ... При финансови мерки на строги икономии в периферията всички тези неща са необходими, за да се възстанови икономическият растеж“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Свободен е само образованият и осведоменият човек".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Когато ви съветва човек с история на операциите такава, както на Дж.Сорос, моля, огледайте се добре, откъде изгрява Слънцето. Този мил джентълмен защо и сега не излезе, па да заиграе срещу Еврото? Той, така или иначе, винаги си гушва едни парички с вагоните, какво го бърка? - Ние да му мислим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Инвеститорът Джордж Сорос и около 100 бивши европейски високопоставени политици публикуваха отворено писмо с призив към правителствата на държавите от еврозоната да разрешат възможно най-бързо дълговата криза, тъй като в противен случай световната финансова система може да рухне.Сорос вижда изход от кризата в специални еврозаеми.Сорос обвини Меркел за нестабилното евро.Сорос съветва Гърция и Португалия да излязат от кризата.Сорос: Кризата е по-тежка от тази след фалита на Lehman.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Въпросът не е дали ще има двойна рецесия, а дали ще бъде по-умерена или по-тежка при нова финансова криза, твърди експертът, който в момента участва в World Knowledge Forum в южнокорейската столица Сеул. Отговорът на този въпрос зависи от еврозоната:Проблема са САЩ,САЩ, и най-много САЩ, а после ЕС!!!Американците от години борят кризата като печатат пари, те нямат идея за друг механизъм."САЩ водят война срещу еврото". "Дресьорите" на Обама открито се обявяват за създаването на нова Световна банка, която ще управлява всички нации на Земята чрез въглеродни данъци и военна сила. Международни банкери целенасочено организират световно финансово претопяване, за да банкрутират държавите и им наложат Световно правителство. Новият Световен Ред планира също премахване на националните валути, както и въвеждане трансфер по електронен път в сферата на търговията с помощта на т.нар. високо технологични магистрали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още