IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Гърция трябва да фалира и да се откаже от еврото

Разводът е единственият адекватен изход от един провален брак, посочва председателят на Roubini Global Economics

14:18 | 20.09.11 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p class="western" lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm; font-weight: normal">
	Нуриел Рубини.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини. Снимка: Ройтерс

Гърция е в плен на порочния кръг от неплатежоспособност, ниска конкурентоспособност и рязко задълбочаваща се депресия. На фона на драконовите мерки за фискални икономии, публичният дълг на страната скоро ще достигне 200% от брутния вътрешен продукт (БВП).

За да се измъкне, Гърция трябва незабавно да прибегне до контролиран фалит, доброволно да се откаже от еврото и да се върне към драхмата, пише Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics и професор в Stern School, New York University в коментар за Financial Times.

Последната сделка за подмяна на гръцкия дълг, предложена от Европа на Атина, е неизгодна, тъй като тя не води до необходимото облекчаване на дълговия натиск. Ако разгледате параметрите на сделката и вземете под внимание сочните бонуси, които планът предвижда за гръцките кредитори, реалното понижаване на дълговата тежест практически е равно на нула.

Най-доброто решение за страната в настоящия момент би било да отхвърли сключеното под натиск споразумение и да договори ново.

И все пак, дори ако през следващите седмици дълговата тежест в Гърция бъде реално и чувствително понижена, страната няма да може да се върне към растеж, освен ако конкурентоспособността й не бъде възстановена много бързо. Без икономически растеж гръцкият дълг ще остане неустойчив.

Проблемът обаче се състои в това, че всички варианти за възстановяването на растежа включват постигането на реално обезценяване на валутата.

Първият от тези варианти – рязко поевтиняване на еврото е малко вероятен, поне докато щатската икономика изпитва слабост, а Германия е свръхпроизводителна.

Бързо понижаване на производствените разходи, осъществено чрез структурни реформи, ускоряващи ръста на производителността за сметка на заплатите също е малко вероятно. На Германия й бяха необходими 10 години, за да възстанови конкурентоспособността си по този начин. Гърция не може да си позволи да остане в депресия цяло десетилетие.

Третата опция е бърза дефлация на цените и заплатите, известна в икономиката като „вътрешна девалвация“. Това обаче би означавало 5 години задълбочаваща се депресия и още по-неустойчив публичен дълг.

Логично, ако тези три опции не са реалистични, единствената оставаща възможност е напускането на еврозоната. Завръщане към национална валута, която рязко ще поевтинее, бързо ще възстанови конкурентоспособността и растежа на Гърция. Именно това се случи в Аржентина и много други развиващи се страни, които се отказаха от валутните си бордове.

Разбира се, този процес ще бъде травматичен. Основният проблем ще са капиталовите загуби за ключови финансови институции в еврозоната. За една нощ външните задължения в евро на гръцкото правителство, банки и компании ще бъдат подменени с обезценяващи се драхми.

И все пак тези проблеми не са непреодолими. Аржентина постъпи по този начин през 2001 г., когато обърна в песо всички дългове, които дължеше в долари. Дори Съединените щати направиха нещо подобно през 1933 г., когато обезцениха долара с 69% и отмениха златния стандарт. Подобно едностранно конвертиране на гръцките дългове от евро в драхми е необходимо и неизбежно.

При подобно развитие основните банки и инвеститори от еврозоната ще претърпят сериозни загуби. Тези загуби обаче ще бъдат поносими, ако институциите бъдат своевременно и агресивно рекапитализирани.

 

Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
georgi_shum,аз представям истина, която съм получил от свои изследвания. Ако Вие направите изследвания ще получите резултатите с които сега не сте съгласни.Коя мое книга сте чели и кое в тях не е вярно.Последната книга е "Факторът за кризи дългов рак" (все още налична в книжарници Хеликон) целево представя водещият причинител на актуални кризи.Моля кое в нея е грешно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"От гледна точка на американците, европейците са само полезни ***". "САЩ водят война срещу еврото". "Атаката срещу швейцарската банкова тайна, срещу ниската данъчна система като цяло, всичко е война срещу Европа. Невероятното е, че политиците в Европа в тази игра са национални предатели, изпълнявайки нарежданията на Вашингтон. Те нямат гръбнак, те са корумпирани страхливци, защото не показват на янките среден пръст и да им кажат (und sagen *** Off!). Президентът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро съще вече нееднократно намеква, че атаката от британските и американски медии е офанзива срещу еврото. Италия под кръстосан огън а? Германски банки ще фалират заради Гърция а? Май вече има открита икономическа война срещу Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
georgi_shum
преди 12 години
Г-н Митев, смятам ви за психично болен ( никъде не съм споменавал думата "луд") не защото защитавате една или друга теза, а защото не давате никаква аргументация за нея. Вие дори не формирате и тези, а давате голи фрази. Преди няколко седмици напълно добронамерено Ви зададох няколко въпроса с цел да изясните позицията си, но така и не получих отговор което доказва, че не сте нишо повече от един Голословник. А относно великия Ви "Модел ресурси М" - докато не ни запознаете по обстойно с него, ще го смятам за същата велика глупост като "великата Ви новаторска идея" за два ОЛП, която се опитвахте да лансирате преди години, и която от дистанцията на времето изглежда толкова комично, че чак предизвиква съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 8
Иван Митев
преди 12 години
Знаете ли поне за какво се води дускисия?На каква база правите свои изводи за следното:За конкретна ситуация в съответна страна са възможни две тези:Запазеното от време със Златни пари нейно държавно финансово управление (ДФУ)(1) съответстваили(2) НЕ СЪОТВЕТСТВА на качества на ползвани Незлатни пари.Моето мнение е, че е ВЯРНА ТЕЗА 2.Именно поради НЕСЪОТВЕТСТВИЕ на запазено (от време със Златни пари) ДФУ спрямо качества на Незлатни пари се развиват диспропорции и (за достатъчно време) стопанска криза.Защо считате, че теза 2 се защитава от луди, а нормалните са с теза 1?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 12 години
Напълно съм съгласен с казаното от Рубини. Това е изхода от проблемите. Така ще се получи и своеобразно поделяне на загубата между кредиторите и Гръцкия народ.Въпросът е може ли дълговете да се конвертират ЕДНОСТРАННО в местната валута? (външните дългове)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 3
georgi_shum
преди 12 години
Митев, Вие сте психично болен човек. Лекувайте се. Ако искате някой да ви възприема на сериозно, дайте поне някакво повърхностноо обяснение на тезата, която повтаряте като развален Juke Box.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
За текущото положение са виновни както гърците, така и германци и франсета. В крайна сметка не е луд тоя, къде яде баницата, а тоя, къде му я дава. Ако на гърците не се даваха безконтролно пари, щяха да си правят сметката. Другата истина е обаче, че проблемът на Европа е безобразно силното евро. "Свръхпроизводство" в Германия няма, има липса на каквото и да е производство в САЩ. Докато блюдолизците в ЕЦБ и политически марионетки от Европа продължават да правят каквото им кажат от Вашингтон и ФЕД ще имаме глупава, надценена и спъваща икономиката валута - просто защото, както неотдавна спомена престъпникът Алан Грийнспан, половината от американските фирми оперират в Европа - ерго, на Америка и трябва силно евро/, паунд, йена франк/ за да си обезценява дълга и да си го изкарва на целия свят заради далавераджийските си безобразия. Всички знаят, че Гърция трябва да фалира, но това не устройва никого. Вероятно ще се случи когато експозициите на Германия, Франция и Америка се сведат до нула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 11
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте hellwitch,Това за Вас не е ли новост:1) Особено важната причина за стопанска криза в Р. Гърция е налична функционална неразвитост на гръцко държавно финансово управление спрямо качества на ползвани Незлатни евро. 2) За успешно противодействие срещу стопанска криза в Р. Гърция е потребно спешно усъвършенстване на гръцко държавно финансово управление, при което същото да е адекватно на качества на "Незлатно евро".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
dosadnik
преди 12 години
Еми това са политически коректни термини сега. Щото инак требва да кажат - ще си върнете към ЕЦБ и Европейските банки всички дългове, пък към ваще си маляшки частни банки нищо нема да връщате :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
valk
преди 12 години
То трябва да фалира ама няма да и позволят, а това означава продължаване на евродълговата сага в компилация от инфлация в порядъка на 10-15% нищо че ви успокояват Трише и компания с някви 2-2,5%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още